testarean

Test-Arean

Klicka på bilden för att gå tillbaka

Här kommer du finna omdömen om våra produkter och även andras produkter. Fakta kommer alltid väga tyngre än känslor. Även om det finns personliga preferenser så handlar det inte så mycket om tycke och smak. En del fluglinor kastar helt enkelt bättre än andra oavsett vad man tycker. Det är sådant som man kan testa och mäta fram.


Cortlands nya linor från 2018-19 och framåt är ett lyft och de slår allt det som jag tidigare har använt. Detta bekräftas också av flera kunder som har hört av sig. Jag ser (och hör) hur besökande kunder reagerar när de gör sina första kast med de här linorna.
De som har varit på besök har använt marknadens bästa spön och det som vardagligt kallas för "marknadens bästa fluglinor".

Trots det så reagerar de med förvåning. De nya linorna heter Trout Boss, Longbelly Distance, Salmon Steelhead och Compact-serien.

Linvikten På Cortlands Fluglinor


Cortland klassar sina linor på två olika sätt.
1: Alla fluglinor som har en klump längre än 9,14 meter (30 fot) vägs efter just 9,14 meter. När du t ex läser att en Trout Boss #5 väger 10,4 gram så betyder det att linans första 9,14 meter väger 10,4 gram. Klumpen på en Trout Boss är 10,8 meter, vilket är 1,7 meter till, det ska också vägas in i den totala klumpvikten. Hela klumpen på 10,8 meter väger då kring 12 gram på en lina i klass 5 och ca 14 gram på en lina i klass 6 (uppskattad vikt).

2: Linor som har kortare klumpar än 9,14 meter som t ex Compact-serien och Big Shot, där väger man hela klumpvikten i grain.
1 Grain = 0,0648 gram.
När en Compact Float 5/6 väger 200 grain så räknas det så här: 200 x 0,0648 = 12,96. Hela klumpen väger alltså kring 13 gram.


AFFTA-systemet är konstruerat efter att man väger linans första 9,14 meter (30 fot). En lina som har kortare klump än 9,14 meter kan alltså inte klassas korrekt efter AFFTA-systemet. Det hade varit mycket enklare om alla tillverkare anger den totala klumpvikten i gram/grain på alla fluglinor så hade man kunnat undvika denna röra.

Cortland Salmon Steelhead (Ny)


Salmon Steelhead är en helt ny lina för år 2020. Tack vare den varma vintern så har jag har hunnit med att testa en sådan här lina i WF-6 (på Orvis Helios3D). Linan är en klass tyngre enligt AFFTA-standarden och har en tapering med vikten koncentrerad i den främre delen. Jag gillar den här typen av linor som jag vill kalla för "funktionella linor". De flesta WF-linor är kopior på kopior som gör samma sak. En lång framtapering som är känslig för vind där tafsen inte sträcker och flugan hamnar på sidan och man får dra in 3-4 meter för att få kontakt. En lina ska sträcka ut, även i vind. Cortlands nya linmodeller är den här typen av linor som har kortare framtaperingar.


Det här är en longbelly-lina med en 12,16 meters klump som har fallande diameter under hela 7,6 meter (bakre tapering).
Linan påminner en del om Omni-Verse (numera Longbelly-Distance). När man adderar lite mer kraft i kasten så märker man att här finns det en växel till. Den här taperingen har som syfte att ge mer energi, att orka lite mer där vanliga WF-linor inte räcker till.

Som distans-lina så kommer Salmon Steelhead göra många glada. Linan "drar" bra ända till att linan har sträckt ut. Salmon Steelhead är lite vassare lina än Longbelly Distance. Som distans-lina så är det troligen det bästa som jag har testat hittills. Coatingen är i vanlig Cortland-stil slät som glas.
Vikten på linan är vägd på 9,14 meter. Salmon Steelhead är en klass tyngre enligt AFFTA.


Linan är tvåfärgad och finns som Olive-vit och ljust orange-vit. Salmon Steelhead finns från WF-6 till WF-10. Någonting säger mig att ni som kan kasta längre distanser kommer att bli glada över den här linans existens. Av alla de s.k distanslinorna som jag har testat så är de lite småtröga, behöver flera kast innan de börjar "dra". Salmon Steelhead "drar" direkt.
Jag kommer själv att använda en Salmon Steelhead i klass 6 som flytande lina den här säsongen.


Cortland 444 Sylk

Cortland 444 Sylk är den första moderna fluglinan som är speciellt framtagen för splitcane-spön.Grejen är att få en lina med tunn diameter. Jag har testat en lina i WF-6 på ett grafitspö i klass 6. Jag kan direkt avdramatisera det hela genom att säga att linan fungerar alldeles utmärkt även på moderna grafit-spön. Man kan hålla lång lina i luften och linan skjuter väldigt bra. En detalj som noterades var att linan åstadkommer väldigt lite "spray" vid lyft av linan. Att linan har en "ultra thin diameter" är troligen den bidragande faktorn.
Hela klumplängden ligger på 11,87 m.

Jag kan inte säga någonting ont om linan och jag kan erkänna att jag hade en del fördomar mot 444 Sylk. Dessa är borta nu.


444 Sylk är helt klart ett vettigt val och fungerar som vilken annan bra lina som, helst.
Med tanke på den tunnare diametern så skär den vinden bättre och borde rimligtvis också ta mindre plats på rullen.
Linan är korrekt klassad enligt AFFTA och vägs på 9,14 meter. Linan har en flätad nylonkärna.

Cortland Longbelly Distance

Longbelly Distance, hette tidigare Omni-Verse och är enligt Cortland deras bästa allround-lina. Skillnaderna mellan linorna är relativt små. Trout Boss är en kortklumpslina som fungerar bäst i strömmande vatten med underhandskast och kast i trängre utrymmen. Longbelly Distance är motsatsen. Det här är en utpräglad överhandslina, som alla longbellies är. Man kan uh-kasta och fiska i trängre utrymmen också, men linan har inte samma prestanda som en kortklumpad dito.


Använder du en longbelly-lina av annat fabrikat? Kastmässigt så är Longbelly Distance en vassare lina. Om den här linan var

36 meter lång och hade varit godkänd för kast-tävlingarna så hade segrarna i dessa tävlingar använt denna lina.

Longbelly Distance har ett "drag" som den enda godkända tävlingslinan inte kommer i närheten av.

När det gäller distans och kontroll så är Longbelly Distance överlägsen de kortklumpade linorna.  Coatingen håller som vanligt högsta klass och är slät som glas.

Föregångaren Omni-Verse fick flera nya anhängare förra säsongen. Flera som hörde av sig tyckte att den är bättre än Trout Boss. Det kan man och får man tycka. Linan är helt enkelt riktigt bra. Om du söker en s.k torrflugelina så skulle jag rekommendera Longbelly Distance. Omni-verse hade ett "driv" i kasten som jag inte har känt i de konkurrerande longbelly-linorna och linan går oerhört fint i luften.
Vikten på Longbelly Distance är vägd på 9,14 meter. Longbelly Distance är korrekt klassade enligt AFFTA.

Du som fiskar med DT-linor och har svårt för WF-modeller, testa Longbelly Distance. Sedan kan du lägga DT-linorna på hyllan.

Cortland Compact Intermediate

En lina med en kort intermediate-klump (långsamt sjunkande) på 8.05 meter och med en flytande skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre.

Linan med sina korta och branta taperingar ger linan kraft att vända över stora och tunga flugor samt att hantera blåsiga förhållanden. Compact-serien är fluglinornas arbetshästar. När vanliga WF-linor inte räcker till så är det den här typen av linor som gäller. Det här är s.k kustfiskelinor i grunden. Fiske i flytring blir också enklare med den här typen av snabb-laddade linor.

Linan har ett annat användningsområde också, det är på trängre platser med ont om utrymme. Den korta klumpen med den hala skjutlinan skjuter väldigt bra och når enkelt runt 20 meter från lägen som man normalt inte ens hade fiskat på.


Den här varianten med en transparent (genomskilnlig) klump är väldigt effektiv som fiskelina. Den flytande skjutlinan förenklar det praktiska fisket. Sjunkande running....*Rysningar*.

Cortland har angett hela klumpvikten på Compact-linorna då klumpen är kortare än 30 fot (9,14 m). En lina i klass 5/6 väger kring 13 gram och är mer en "sexa" än en femma. En 6/7 väger ca 15,6 gram och är mer en "sjua".

Cortland Compact Float

En lina med en kort flytande klump på 8.05 meter med en skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre.

Linan med sina korta och branta taperingar ger linan kraft att vända över stora och tunga flugor samt att hantera blåsiga förhållanden. Compact-serien är fluglinornas arbetshästar. När vanliga WF-linor inte räcker till så är det den här typen av linor som gäller. Det här är s.k kustfiskelinor i grunden. Fiske i flytring blir också enklare med den här typen av snabb-laddade linor.

Linan har ett annat användningsområde också, det är på trängre platser med ont om utrymme. Den korta klumpen med den hala skjutlinan skjuter väldigt bra och når enkelt runt 20 meter från lägen som man normalt inte ens hade fiskat på.


Det är många som använder den här linan som sin enda flytande lina. Man kan torrflugefiska med den även om det finns bättre alternativ för den uppgiften. I flytring, ett lyft och linan drar iväg långt.

Jag har upplevt linan som lite slängig om tafsens grova del är för tunn. Jag har använt 0,54 mm och uppåt. Om linan släger i kasten, kolla upp din tafs.

Den flytande varianten tar lite mer plats på rullen än vad en motsvarande WF-lina gör.


Cortland har angett hela klumpvikten på Compact-linorna då klumpen är kortare än 30 fot (9,14 m). En lina i klass 5/6 väger kring 13 gram och är mer en sexa  än en femma. En 6/7 väger ca 15,6 gram och är mer en sjua än en sexa.

Trout Boss HTx

Trout Boss HTx, den tredje generationen, är en väldigt "basic" lina utan krusiduller. En normal WF-tapering med något kortare front. Det här är ett bevis på att man inte ska krångla till det. Gör det enkelt, gör det rätt och använd bra material. På Trout Boss så har man fått till balansen mellan främre taperingen, linans vikt och diametern på skjutlinan. Allt detta med en ny imponerande hal coating.
Trout Boss HTx tappar inte glidet när den utsätts för vatten. Linan har en klump på 10.8 meter som flera anser vara en bra längd.


Det är många som anser Trout Boss vara den bäst kastande flytande WF-linan idag. Linans främre tapering slår ut tafsen med energi, en energi som standard-WF-linor inte kan mäta sig med. Som ett alternativ i strömmande vatten så underhandskastar TB'n bättre än vad gemene WF-linor gör. Trout Boss, HTx-coatingens starka sida är att linan inte absorberar vatten på samma sätt som de flesta andra linorna gör. Detta är en egenskap som ser till att Trout Boss behåller glidet i flera timmar vid vattnet.
De flesta av de bäst säljande fluglinorna på marknaden idag tappar glidet redan efter 15 minuter i vattnet. Ok, det kan ta 20 minuter...§
Ja, vi talar om fluglinor som kostar runt tusenlappen och uppåt.

HTx betyder Heat temperated X, vilket innebär att linorna har värmebehandlats. Detta ger dessa linor en yta, ett glid som ingen annan fluglina kan mäta sig med. Detta ger också linorna en hårdare yta, som ger linorna ett visst linminne.

Detta märks mest i kallare väder. Om du fiskar i "normala förhållanden" med någorlunda värme så kommer du inte att märka av det.

De goda kastegenskaperna ska vändas mot detta. Jag kan i alla fall leva med en lina som har en hårdare coating om den skjuter bättre. Omvänt, det finns många linor som har mycket mjukare coating. Det har sitt pris, de skjuter betydligt sämre. Den typen av linor tappar glidet snabbt och är inget som någon önskar sig. Om du skulle tråna efter det så är marknaden proppfull av sådana exempel.

Vi är ett gäng som använder Trout Boss året om. Det handlar om de goda kastegenskaperna som inte kan förhandlas bort.


För övrigt så är det den grön/svarta kartongen som gäller för den nyaste modellen av Trout Boss HTx.


Trout Boss HTx är klassade som en klass tyngre enligt AFFTA. Välj samma nummer på linan som står på ditt spö så blir det så gott som alltid rätt.

Cortland anger vikten på Trout Boss mätt på 9,14 meter. Hela klumpen på en lina i klass 5 väger ca 12 gram, en lina i klass 6 väger ca 14 gram.

Cortland 444 Big Shot

Det här är samma typ av lina som Compact-serien. Skillnaden är att de här är lite lättare i vikt i förhållande till sin klassning och att de här har 444-coating. Ett lite billigare alternativ till Compact Float. Linan är lättkastad och gör sitt jobb. Compact Float är lite bättre, lite vassare och dyrare. Big Shot duger gott och väl som alternativ till nybörjare som till de erfarna.

Hela klumpvikten på lina i klass 5 väger 11 gram och klass 6 väger 13 gram.

Big Shot är klassad som en klass tyngre enligt AFFTA. 

Cortland 444 Modern Trout

Torrflugelinan i 444-serien! Linan har en kort klump på 7.31 m och övergår till en långsamt avsmalnande baktapering på 7.62 meter. Hela klumpen är 14.93 meter. Modern Trout och Rio Gold har nästintill samma tapering/linprofil.
Modern Trout är en lina som har ett lugnare tempo och den kastar snyggt och kontrollerat. Den har likheter med Omni-Verse fast då med 444-coating. Jag har hört ett antal kunder som tycker att det här är den bästa linan som de har haft. Som sagt...
Vi säljer denna lina i färgen grön olive. Som sagt, en mycket bra torrflugelina. Fungerar utmärkt som din enda flytande lina.

Dessa linor är klassade som en halv klass tyngre än standard, dvs de är att betrakta som klass 5.5, 6.5 osv.

Cortland 444 Classic Peach

444-serien har satt standarden för alla fluglinor. Det finns varken magi eller hemligheter bakom dessa 50-år. Det handlar om att göra rätt och att använda bra material. Att linan finns kvar än idag kan ses på flera sätt, en del ser det som någonting negativt.
Här gör många helt fel analys! Varför byter de s.k specialisterna regelbundet ut sina linmodeller? Svaret är enkelt, de har "gått ur modet" och säljer inte bra längre.

444 Classic-serien tillhör än idag de mest sålda fluglinorna i världen och det har sina anledningar. De är lika bra än idag och är förstahandsvalet för många flugfiskare. Coatingen på linan är slät som glas och är en anledning till de goda kastegenskaperna. 


Många som fiskar med glas och cane-spön har en extra förkärlek till den här linan. Linan matchar lika bra till grafit-spön.

444 Classic Peach är korrekt klassade enligt AFFTA.
Cortland anger vikten på linan mätt på 9,14 meter. Hela klumpen är 9,8 meter lång och väger därför lite till.


Cortland 444SL

Det här är också en lina i Classic-serien. 444 SL har en hårdare coating som ger några meter extra i kastlängd. Linan har en längre främre tapering på 3.1 meter och en klumplängd på 12.85 meter. Taperingen heter Rocket Taper och den har lagt grunden för en hel del WF-linor som finns på marknaden idag. Sett till kastprestandan så är det inte så många linor som "rår på" en 444SL idag. Så bra är de.
Coatingen är slät som glas, som brukligt när det gäller Cortland.


Cortland skriver själv så här

"Our 444SL fly line is one of the best distance lines ever produced. It has a longer belly than the standard 444 and the core is slightly stiffer. We also use a harder coating, to make the line really sing out of the guides so you can place your fly where you need it."


444 SL är korrekt klassade enligt AFFTA.
Vikten som anges gäller linans första 9,14 meter. Hela kumpen är 12,85 meter lång och väger alltså betydligt mer.

Cortland 444 Clear Camo

Av alla fluglinor som jag har fiskat med så finns det ingen annan lina som har gett fler hugg än 444 Clear Camo. Då de flesta intermediate-linor kastar bra så tänker jag inte orda så mycket om det mer än att den här är lättkastad och skjuter väldigt bra. Efter att linan har sjunkit några decimeter så försvinner den för blotta ögat och har inte de reflexer som kan förekomma på transparenta clear-linor. Clear Camo är som namnet antyder en lätt genomskinlig lina camouflage-färg.

Jag har hört från olika håll att de har haft Clear Camo-linor som har haft ett fruktansvärt linminne och som har trasslat jättemycket. Jag har själv haft 5 st CC-linor under de senaste åren, ingen av dem har betett sig så. De har varit mjuka och följsamma. Den enda förklaringen som jag kan komma på är att det har rört sig om gamla linor. Jag har bara haft nya linor. Jag varnar återigen, var försiktig när du köper linor på ebay och liknande sajter. Där förekommer det över 20 år gamla linor. Man kan se det på vilken förpackning linorna har.


Sjunkhastigheten är enligt mig helt rätt för de flesta av våra sjöar/tjärnar. Den ger en lite mer tid innan linan går i botten. Våra sjöar/tjärnar är inte särsilt djupa. En snabbare sjunkande lina kan driva upp tempot i fisket, man vill inte dra linan i botten med risk att fastna i stenar eller kvistar som skadar coatingen.


Cortland 333 Classic

På en Flugfiskemässa för ett antal år sedan så hade en utställare riggat upp sina spön med Cortland 333-linor. Det var många som testade spöna och höjde på ögonbrynen. En återkommande fråga enligt utställaren var "det här kastar ju riktigt bra, vad är det för lina?"  Efter att han svarat på den frågan så var det flera som blev förvånade, en del var inte alls nöjda med vad de precis hade erfarit. De hade väntat sig någonting dyrare och finare. De hamnade i det klassiska dilemmat, någonting billigt kan väl inte vara bra?


Det som skiljer en 333 från 444 är att den sistnämda har aningen finare coating och har en ögla i spetsen. 


Du som har begränsad budget, köp inte en billig random okänd lina, det kommer sällan att fungera bra. Lägg pengarna på en 333:a. Detta måste vara marknadens mest underskattade lina. Även här är det coatingens kvalitet som är det avgörande och den matchar många premium-linor.


333 är korrekt klassade enligt AFFTA.
Vikten som anges gäller linans första 9,14 meter. Hela kumpen är 12,85 meter lång och väger alltså betydligt mer.


Cortland .031" Running Line

Cortland Running line, hette tidigare 444SL Running line. Jag har använt den sedan tidigt 90-tal och har sett hur konkurrenterna har släppt modell efter modell med nya påfund och de har än idag inte lyckats med att få fram en skjutlina i samma klass som Cortlands.
Jag har gjort ett stort antal custom-linor genom åren och har testat de flesta kända skjutlinorna.


En bra skjutlina (enhands fiske) är alltid coatad (kärna och plast) och är flytande. Sjunkande skjutlinor skapa bara bekymmer. Den här skjutlinan som är helt rak (saknar tapering) bevisar tesen att det är coatingens kvalitet som avgör hur bra en fluglina blir. Alla kan tillverka en rak coatad lina med en diameter av .031" (0.79 mm). Sedan så upphör likheterna.


Den här skjutlinan har en hård och hal coating, vilket ger linan ett visst minne. När den dras av rullen så har den "spolform", detta försvinner helt efter en lätt sträckning. Linan trasslar sedan ingenting.


Cortlands skjutlina .031" har bättre glid än många av konkurrenternas tunnare diton på .029". Jag använder denna skjutlina till custom-linor ner i klass 4, vilket ger en indikation på hur bra den glider.

Det finns inget mer att säga, det här marknadens otvivelaktigt bästa flytande skjutlina. Punkt!


Sätta Fart På Gamla Linor


Om du har en WF-lina som har gjort sitt, där skjutlinan har krackelerat, klipp bort den krackelerade skjutlinan och skarva på en Cortland skjutlina i tjocklek .031". Det "drag" som du kommer att uppleva kommer att slå dig med häpnad.