testarean

Test-Arean

Klicka på bilden för att gå tillbaka

Här kommer du finna omdömen om våra produkter och även andras produkter. Fakta kommer alltid väga tyngre än känslor. Även om det finns personliga preferenser så handlar det inte så mycket om tycke och smak. En del fluglinor kastar helt enkelt bättre än andra oavsett vad man tycker. Det är sådant som man kan testa och mäta fram.


Cortlands nya linor från 2018-19 och framåt är ett lyft och de slår allt det som jag tidigare har använt. Detta bekräftas också av flera kunder som har hört av sig. Jag ser (och hör) hur besökande kunder reagerar när de gör sina första kast med de här linorna.
De som har varit på besök har använt marknadens bästa spön och det som vardagligt kallas för "marknadens bästa fluglinor".

Trots det så reagerar de med förvåning. De nya linorna heter Trout Boss, Longbelly Distance, Salmon Steelhead och Compact-serien.

Linvikten På Cortlands Fluglinor


Cortland klassar sina linor på två olika sätt.
1: Alla fluglinor som har en klump längre än 9,14 meter (30 fot) vägs efter just 9,14 meter. När du t ex läser att en Trout Boss #5 väger 10,4 gram så betyder det att linans första 9,14 meter väger 10,4 gram. Klumpen på en Trout Boss är 10,8 meter, vilket är 1,7 meter till, det ska också vägas in i den totala klumpvikten. Hela klumpen på 10,8 meter väger då kring 12 gram på en lina i klass 5 och ca 14 gram på en lina i klass 6 (uppskattad vikt).

2: Linor som har kortare klumpar än 9,14 meter som t ex Compact-serien och Big Shot, där väger man hela klumpvikten i grain.
1 Grain = 0,0648 gram.
När en Compact Float 5/6 väger 200 grain så räknas det så här: 200 x 0,0648 = 12,96. Hela klumpen väger alltså kring 13 gram.


AFFTA-systemet är konstruerat efter att man väger linans första 9,14 meter (30 fot). En lina som har kortare klump än 9,14 meter kan alltså inte klassas korrekt efter AFFTA-systemet. Det hade varit mycket enklare om alla tillverkare anger den totala klumpvikten i gram/grain på alla fluglinor så hade man kunnat undvika denna röra.

Cortland Salmon Steelhead (Ny)


Salmon Steelhead är en helt ny lina för år 2020. Tack vare den varma vintern så har jag har hunnit med att testa en sådan här lina i WF-6 (på Orvis Helios3D). Linan är en klass tyngre enligt AFFTA-standarden och har en tapering med vikten koncentrerad i den främre delen. Jag gillar den här typen av linor som jag vill kalla för "funktionella linor". De flesta WF-linor är kopior på kopior som gör samma sak. En lång framtapering som är känslig för vind där tafsen inte sträcker och flugan hamnar på sidan och man får dra in 3-4 meter för att få kontakt. En lina ska sträcka ut, även i vind. Cortlands nya linmodeller är den här typen av linor som har kortare framtaperingar.


Det här är en longbelly-lina med en 12,16 meters klump som har fallande diameter under hela 7,6 meter (bakre tapering).
Linan påminner en del om Omni-Verse (numera Longbelly-Distance). När man adderar lite mer kraft i kasten så märker man att här finns det en växel till. Den här taperingen har som syfte att ge mer energi, att orka lite mer där vanliga WF-linor inte räcker till.

Som distans-lina så kommer Salmon Steelhead göra många glada. Linan "drar" bra ända till att linan har sträckt ut. Salmon Steelhead är lite vassare lina än Longbelly Distance. Som distans-lina så är det troligen det bästa som jag har testat hittills. Coatingen är i vanlig Cortland-stil slät som glas.
Vikten på linan är vägd på 9,14 meter. Salmon Steelhead är en klass tyngre enligt AFFTA.


Linan är tvåfärgad och finns som Olive-vit och ljust orange-vit. Salmon Steelhead finns från WF-6 till WF-10. Någonting säger mig att ni som kan kasta längre distanser kommer att bli glada över den här linans existens. Av alla de s.k distanslinorna som jag har testat så är de lite småtröga, behöver flera kast innan de börjar "dra". Salmon Steelhead "drar" direkt.
Jag kommer själv att använda en Salmon Steelhead i klass 6 som flytande lina den här säsongen.


Orvis Helios 3D

Orvis Helios 3D, D som i Distance, är precis det rakt motsatta än vad jag hade väntat mig. Den upplevs mjukare än de flesta premium-spöna idag. När man "trycker på" lite så ser man att det finns resurser och spöt genererar hög linhastighet. De flesta kast-kanonerna idag är för pinniga och styva, åt helsicke för styva. Orvis har gått åt rätt håll vilket bevisas av spöt förmåga att leverera och att det fortsatt känns trevligt. Det är världens enklaste sak att tillverka ett snabbt kortslagigt spö. Det svåra är att göra det som Orvis har lyckats med i Helios 3, dvs att mixa bra prestanda med känsla. Tack för det!


Byggkvaliteten på spöt är top-notch. Rullfästet är ny-designat och för en gångs skull så sitter rullarna fast utan att wobbla. Danielssons rullar har kraftigare fötter än de amerikanska rullarna och de sjunker inte in helt och hållet i rullföstet. Som sagt, de amerikanska rullarna sitter som de vore limmade. Tack för att "träpluggen" är borta. Ädelträ i rullfästet tillhör 80-talet och jag vill inte främja skövlandet av exotiska träslag. Jag ser gärna att ädelträ-rullfästena försvinner för gott. 


Korkhandtaget håller högsta klass, se bild. Klingan är rak och holkpassningen är helt fenomenal.


Det vita fältet på spöts nedre del, det rör upp känslor. Själv så anser jag det vara lite stöddigt och coolt av Orvis att göra så.

Spöt i övrigt saknar "glitter", en svart klinga med svarta lindningar. Orvis Helios 3 kommer inte att kamma hem några priser i skönhetstävlingar. Det kommer däremot att gå betydligt bättre i kommande spötester och i skarpa fiskesituationer.


När det gäller mixen av känsla, styrka, kastegenskaper och den generösa garantin så borde Helios 3 hamna högt på de flesta önskelistorna. Marknaden vimlar inte av spön som har god känsla kombinerat med låg vikt och bra styrka. När det gäller kastegenskaperna så tillhör Orvis Helios 3D hör utan tvekan till det bästa som marknaden har att erbjuda.


Orvis Helios 906 3D är rätt klassad, dvs det är en "sexa". Spöt kastar en lina i klass 5 galant, vilket jag använder till mindre flugor.
I övrigt så är det Trout Boss och Salmon Steelhead i WF-6 som gäller.


Orvis har 25 års garanti på sina spön, som täcker alla typer av skador, Orvis ställer inga frågor.

Cortland Longbelly Distance

Longbelly Distance, hette tidigare Omni-Verse och är enligt Cortland deras bästa allround-lina. Jag har inte hunnit testa den nya modellen än. Skillnaderna mellan linorna är relativt små. Trout Boss är en kortklumpslina som fungerar bäst i strömmande vatten med underhandskast och kast i trängre utrymmen. Longbelly Distance är motsatsen. Det här är en utpräglad överhandslina, som alla longbellies är. Man kan uh-kasta och fiska i trängre utrymmen också, men linan har inte samma prestanda som en kortklumpad dito.
När det gäller långa kast och fina presentationer så är den här linan överlägsen de kortklumpade linorna.
Coatingen är Cortlands adelsmärke och är som brukligt slät som glas.

Föregångaren Omni-Verse fick flera nya anhängare förra säsongen. Flera som hörde av sig tyckte att den är bättre än Trout Boss. Det kan man och får man tycka. Linan är helt enkelt riktigt bra. Om du söker en s.k torrflugelina så skulle jag rekommendera Longbelly Distance. Omni-verse hade ett "driv" i kasten som jag inte har känt i de konkurrerande longbelly-linorna och linan går oerhört fint i luften. Eftersom skillnaden på den gamla och nya varianten är så pass liten, på pappret, så är jag inte särskilt orolig.
Vikten på Longbelly Distance är vägd på 9,14 meter. Longbelly Distance är korrekt klassade enligt AFFTA.


Du som fiskar med DT-linor och har svårt för WF-modeller, testa Longbelly Distance. Sedan kan du lägga DT-linorna på hyllan.

Cortland Compact Intermediate

En lina med en kort intermediate-klump (långsamt sjunkande) på 8.05 meter och med en flytande skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre.

Linan med sina korta och branta taperingar ger linan kraft att vända över stora och tunga flugor samt att hantera blåsiga förhållanden. Compact-serien är fluglinornas arbetshästar. När vanliga WF-linor inte räcker till så är det den här typen av linor som gäller. Det här är s.k kustfiskelinor i grunden. Fiske i flytring blir också enklare med den här typen av snabb-laddade linor.

Linan har ett annat användningsområde också, det är på trängre platser med ont om utrymme. Den korta klumpen med den hala skjutlinan skjuter väldigt bra och når enkelt runt 20 meter från lägen som man normalt inte ens hade fiskat på.


Den här varianten med en transparent (genomskilnlig) klump är väldigt effektiv som fiskelina. Den flytande skjutlinan förenklar det praktiska fisket. Sjunkande running....*Rysningar*.

Cortland har angett hela klumpvikten på Compact-linorna då klumpen är kortare än 30 fot (9,14 m). En lina i klass 5/6 väger kring 13 gram och är mer en "sexa" än en femma. En 6/7 väger ca 15,6 gram och är mer en "sjua".

Cortland Compact Float

En lina med en kort flytande klump på 8.05 meter med en skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre.

Linan med sina korta och branta taperingar ger linan kraft att vända över stora och tunga flugor samt att hantera blåsiga förhållanden. Compact-serien är fluglinornas arbetshästar. När vanliga WF-linor inte räcker till så är det den här typen av linor som gäller. Det här är s.k kustfiskelinor i grunden. Fiske i flytring blir också enklare med den här typen av snabb-laddade linor.

Linan har ett annat användningsområde också, det är på trängre platser med ont om utrymme. Den korta klumpen med den hala skjutlinan skjuter väldigt bra och når enkelt runt 20 meter från lägen som man normalt inte ens hade fiskat på.


Det är många som använder den här linan som sin enda flytande lina. Man kan torrflugefiska med den även om det finns bättre alternativ för den uppgiften. I flytring, ett lyft och linan drar iväg långt.

Jag har upplevt linan som lite slängig om tafsens grova del är för tunn. Jag har använt 0,54 mm och uppåt. Om linan släger i kasten, kolla upp din tafs.

Den flytande varianten tar lite mer plats på rullen än vad en motsvarande WF-lina gör.


Cortland har angett hela klumpvikten på Compact-linorna då klumpen är kortare än 30 fot (9,14 m). En lina i klass 5/6 väger kring 13 gram och är mer en sexa  än en femma. En 6/7 väger ca 15,6 gram och är mer en sjua än en sexa.

Trout Boss HTx

Trout Boss HTx, den tredje generationen, är en väldigt "basic" lina utan krusiduller. En normal WF-tapering med något kortare front. Det här är ett bevis på att man inte ska krångla till det. Gör det enkelt, gör det rätt och använd bra material. På Trout Boss så har man fått ihop balansen mellan främre taperingen, linans vikt och diametern på skjutlinan. Allt detta med en ny imponerande hal plast.
Trout Boss HTx tappar inte glidet när den utsätts för vatten. Linan har en klump på 10.8 meter som flera anser vara rätt längd. 


Flera anser Trout Boss vara den bäst kastande flytande WF-linan idag. Linans främre tapering slår ut tafsen med energi. Som alternativ till strömmande vatten så underhandskastar TB'n bättre än gemene WF-lina.
Linan absorberar inte vatten på samma sätt som andra linor gör. Det gör att Trout Boss behåller glidet i timmar. En del s.k "topp-linor" tappar glidet redan efter 15 minuter. Ja, många riktigt dyra fluglinor.

Linan har en väldigt slät, hal och hård coating. Ett resultat av att dessa linor har värmebehandlats.
Detta ger linan en del "minne" som märks tydligast i kallt väder. De goda kastegenskaperna ska vändas mot detta. Jag kan leva med en lina som har hård coating om den skjuter bättre. Omvänt, det finns många linor som har mjukare coating. Det har sitt pris, linorna skjuter betydligt sämre och tappar glidet snabbt. Om du önskar det så är marknaden proppfull av sådana exempel.

Vi är ett gäng som använder Trout Boss året om. Det handlar om kastegenskaper som inte kan förhandlas bort.


För övrigt så är det den grön/svarta kartongen som gäller för Trout Boss HTx.


Trout Boss HTx är klassade som en klass tyngre enligt AFFTA. Välj samma nummer på linan som står på ditt spö så blir det så gott som alltid rätt.

Cortland anger vikten på Trout Boss mätt på 9,14 meter. Hela klumpen på en lina i klass 5 väger ca 12 gram, en lina i klass 6 väger ca 14 gram.

Cortland 444 Big Shot

Det här är samma typ av lina som Compact-serien. Skillnaden är att de här är lite lättare i vikt i förhållande till sin klassning och att de här har 444-coating. Ett lite billigare alternativ till Compact Float. Linan är lättkastad och gör sitt jobb. Compact Float är lite bättre, lite vassare och dyrare. Big Shot duger gott och väl som alternativ till nybörjare som till de erfarna.

Hela klumpvikten på lina i klass 5 väger 11 gram och klass 6 väger 13 gram.

Big Shot är klassad som en klass tyngre enligt AFFTA. 

Cortland 444 Modern Trout

Torrflugelinan i 444-serien! Linan har en kort klump på 7.31 m och övergår till en långsamt avsmalnande baktapering på 7.62 meter. Hela klumpen är 14.93 meter. Modern Trout och Rio Gold har nästintill samma tapering/linprofil.
Modern Trout är en lina som har ett lugnare tempo och den kastar snyggt och kontrollerat. Den har likheter med Omni-Verse fast då med 444-coating. Jag har hört ett antal som tycker att det här är den bästa linan som de har haft. Vi säljer denna lina i färgen grön olive. Som sagt, en mycket bra torrflugelina. Fungerar utmärkt som din enda flytande lina.

Dessa linor är klassade som en halv klass tyngre än standard, dvs de är att betrakta som klass 5.5, 6.5 osv.

Cortland 444 Classic Peach

444-serien har satt standarden för alla fluglinor. Det finns varken magi eller hemligheter bakom dessa 50-år. Det handlar om att göra rätt och att använda bra material. Att linan finns kvar än idag kan ses på flera sätt, en del ser det som någonting negativt.
Här gör många helt fel analys! Varför byter de s.k specialisterna regelbundet ut sina linmodeller? Svaret är enkelt, de har "gått ur modet" och säljer inte bra längre.

444 Classic-serien tillhör än idag de mest sålda fluglinorna i världen och det har sina anledningar. De är lika bra än idag och är förstahandsvalet för många flugfiskare. Coatingen på linan är slät som glas och är en anledning till de goda kastegenskaperna. 


Många som fiskar med glas och cane-spön har en extra förkärlek till den här linan. Linan matchar lika bra till grafit-spön.

444 Classic Peach är korrekt klassade enligt AFFTA.
Cortland anger vikten på linan mätt på 9,14 meter. Hela klumpen är 9,8 meter lång och väger därför lite till.


Cortland 444SL

Det här är också en lina i Classic-serien. 444 SL har en hårdare coating som ger några meter extra i kastlängd. Linan har en längre främre tapering på 3.1 meter och en klumplängd på 12.85 meter. Taperingen heter Rocket Taper och den har lagt grunden för en hel del WF-linor som finns på marknaden idag. Det är inte så många linor som "klår" en 444SL idag. Så bra är de.
Coatingen är slät som glas, som brukligt när det gäller Cortland.


Cortland skriver själv så här

"Our 444SL fly line is one of the best distance lines ever produced. It has a longer belly than the standard 444 and the core is slightly stiffer. We also use a harder coating, to make the line really sing out of the guides so you can place your fly where you need it."


444 SL är korrekt klassade enligt AFFTA.
Vikten som anges gäller linans första 9,14 meter. Hela kumpen är 12,85 meter lång och väger alltså betydligt mer.

Cortland 444 Clear Camo

Av alla fluglinor som jag har fiskat med så finns det ingen lina som har gett fler hugg än vad 444 Clear Camo har gjort. Då de flesta intermediate-linor kastar bra så tänker jag inte orda så mycket om det mer än att den här skjuter som en raket. Efter att linan har sjunkit några decimeter så försvinner den för blotta ögat och har inte de reflexer som kan förekomma på transparenta clear-linor.
Clear Camo är som namnet antyder en lätt genomskinlig lina camouflage-färg. Jag är övertygad om att dessa linor ger mer fisk!


Sjunkhastigheten är enligt mig helt rätt för de flesta av våra sjöar/tjärnar. Den ger en lite mer tid innan linan går i botten. Våra sjöar/tjärnar är inte särsilt djupa. En snabbare sjunkande lina kan driva upp tempot i fisket, man vill inte dra linan i botten med risk att fastna i stenar eller kvistar som skadar coatingen.


444 CC är korrekt klassade enligt AFFTA.
Vikten som anges gäller linans första 9,14 meter. Hela kumpen är längre än så och väger alltså betydligt mer.

Cortland 333 Classic

På en Flugfiskemässa för ett antal år sedan så hade en utställare riggat upp sina spön med Cortland 333-linor. Det var många som testade spöna och höjde på ögonbrynen. En återkommande fråga enligt utställaren var "det här kastar ju riktigt bra, vad är det för lina?"  Efter att han svarat på den frågan så var det flera som blev förvånade, en del var inte alls nöjda med vad de precis hade erfarit. De hade väntat sig någonting dyrare och finare. De hamnade i det klassiska dilemmat, någonting billigt kan väl inte vara bra?


Det som skiljer en 333 från 444 är att den sistnämda har aningen finare coating och har en ögla i spetsen. 


Du som har begränsad budget, köp inte en billig random okänd lina, det kommer sällan att fungera bra. Lägg pengarna på en 333:a. Detta måste vara marknadens mest underskattade lina. Även här är det coatingens kvalitet som är det avgörande och den matchar många premium-linor.


333 är korrekt klassade enligt AFFTA.
Vikten som anges gäller linans första 9,14 meter. Hela kumpen är 12,85 meter lång och väger alltså betydligt mer.


Cortland .031" Running Line

Cortland Running line, hette tidigare 444SL Running line. Jag har använt den sedan tidigt 90-tal och har sett hur konkurrenterna har släppt modell efter modell med nya påfund och de har än idag inte lyckats med att få fram en skjutlina i samma klass som Cortlands.
Jag har gjort ett stort antal custom-linor genom åren och har testat de flesta kända skjutlinorna.


En bra skjutlina (enhands fiske) är alltid coatad (kärna och plast) och är flytande. Sjunkande skjutlinor skapa bara bekymmer. Den här skjutlinan som är helt rak (saknar tapering) bevisar tesen att det är coatingens kvalitet som avgör hur bra en fluglina blir. Alla kan tillverka en rak coatad lina med en diameter av .031" (0.79 mm). Sedan så upphör likheterna.


Den här skjutlinan har en hård och hal coating, vilket ger linan ett visst minne. När den dras av rullen så har den "spolform", detta försvinner helt efter en lätt sträckning. Linan trasslar sedan ingenting.


Cortlands skjutlina .031" har bättre glid än många av konkurrenternas tunnare diton på .029". Jag använder denna skjutlina till custom-linor ner i klass 4, vilket ger en indikation på hur bra den glider.

Det finns inget mer att säga, det här marknadens otvivelaktigt bästa flytande skjutlina. Punkt!


Sätta Fart På Gamla Linor


Om du har en WF-lina som har gjort sitt, där skjutlinan har krackelerat, klipp bort den krackelerade skjutlinan och skarva på en Cortland skjutlina i tjocklek .031". Det "drag" som du kommer att uppleva kommer att slå dig med häpnad.