testat

Test-Arean Fluglinor

Ingen fluglina klarar av allt. Värme, kyla, vind, stora flugor, små flugor, fina presentationer, lågt rullminne, långa kast, underhandskast osv. Fluglinor designas för att klara av vissa specifika områden bra. Då blir andra egenskaper lidande. Som exempel, en lina för långa kast har i regel en längre klump. En sådan lina är inte lika effektiv på ställen med begränsat kastutrymme. Linor för varmt klimat är hårda och de för kallt klimat är mjukare. En mjuk lina blir klibbig i värme och en hård lina blir stel i kyla. Fluglinor designas efter var de är tänkta att användas. Fel val = dåligt resultat.


Här kommer ni finna omdömen om olika produkter. Fakta kommer alltid väga tyngre än känslor. Även om det finns personliga preferenser så handlar det inte så mycket om tycke och smak. En del fluglinor kastar helt enkelt bättre än andra, oavsett vad man tycker. Det är sådant som man kan testa och mäta fram.

En trist sanning (för en del), man måste ha erfarenhet och god kastteknik för att bedöma fluglinornas kvaliteter. De som kan underhandskasta, hålla lång lina i luften och kan skjuta lina kommer att upptäcka skillnader.

Den dagen allt fler lärt sig kasta ordentligt, den dagen kommer utbudet av fluglinor att förändras. Det är inte de bäst kastande linorna som är de som säljer bäst i Sverige. Här som på andra ställen så handlar det om marknadsföring

Generellt, fluglinor håller längre, kastar bättre och trasslar mindre om de hålls rena. Detta gäller för alla fabrikat..

Netlines Dynamic

Dynamic, den första egen-designade fluglinan från Netlines. Tillverkade i Asien för att få fram en fluglina till ett överkomligt pris. Profilen må se enkel ut, men det finns mycket erfarenhet "inbakat" bakom linans specifikation.
Två påtagliga egenskaper är att framtaperingen vänder över tafsarna ordentligt samt att linan har ett riktigt bra drag.


Framtapering, klumplängd, baktapering, klumpens vikt, skjutlinans diameter, jag vill påstå att allting är "skruvat på max". Det finns ingenting nytt om man ser dessa delar var för sig. Det nya i Dynamic är att alla dessa delar sammanfaller i en och samma fluglina. Kastegenskaperna slår flera 1500 kr fluglinor på fingarna.


I ärlighetens namn, de amerikanska linorna har fortfarande något bättre coating. Skillnaderna är inte jättestora.

De amerikanska kostar också upp till 3 gånger mer. Rengör Dynamic regelbundet så kommer linan fungera utmärkt.


Jag vill helst inte diskutera detta. Det är bättre om ni testar själva. Då kan vi ta diskussionen därifrån.

Överdrifter, säljsnack? Absolut inte. Det vore korkat att använda dessa stora ord och sedan inte kunna hålla det.


Dagens WF-linor generellt har samma kastpåverkande brister. Desa är rättade på Dynamic. De två vanligaste är för lång framtapering som inte vänder över tafsarna och en för grov diameter på skjutlinan. Det ger dåligt glid.


Nästan alla fiskevatten har samma bekymmer, dvs begränsat med kastutrymme. Sjö, tjärn eller strömmande vatten, det ser ofta likadant ut. Med dessa förutsättningar, hur kan landets mest sålda fluglina har en klumplängd på över

14 meter? Majoriteten av kastarna klarar inte ens av att hålla den klumpen i luften.


Klumplängden på Dynamic är 9,7 meter. Anpassad efter verkliga förhållanden. I trängre lägen med överhands eller med underhandskast i strömmande vatten, Dynamic kommer ge flera meter längre kast (jämfört med långklumps-linor).
Dynamic klarar av långa överhandskast för den som kan skjuta lina. Som underhands-lina, undrar om något slår den?

Linan är avsedd att täcka området mellan 5-25 meter. Linan är mjuk och smidig, trasslar ingenting.

Dynamic ligger nästan spikrakt på vattnet. Bara det...

Lägg ihop allting och titta sedan på priset på linan. Bästa pris-prestanda idag?

Linan kommer i plastspole utan kartong. Detta för att hålla kostnaden nere. Kartongen hamnar ändå i soporna.


 Linans längd 30 meter, har öglor i båda ändor. Färg grön-vit.
Linan passar till de flesta spöna idag som t ex Loop, Sage, Orvis, Douglas, Scott, Scierra, Vision med flera.

Cortland Finesse II

Finesse II är en utpräglad finkastarlina. Klumplängd 13 meter, framtapering på 3 meter. Klumpen ger linan en del

"DT-egenskaper", dvs linan är lätt att menda och rollkasta. Den har en längre framtapering än t ex 444 Peach-serien, vilket ger linan ett lugnare tempo. Som jämförelse, Finesse II har en framtapering på 3 meter medan Peach har 2,4 meter.
Finesse II är klassad som en halv klass tyngre enligt AFFTA (ett plus).


Det finns egentligen inte så mycket mer att säga. Om du gillar en lina som kastar och presenterar snyggt  och kontrollerat, då är Finesse II min bästa rekommendation. Jag tycker att många cane-fiskare, helst de som kör med DT-linor borde ta sig en närmare titt på Finesse II. Linan är en finkastarlina så finns det gott om resurser för längre kast.


Grafit eller cane spelar ingen roll, söker du en lina som ska kasta snyggt, du kan sluta leta nu. Finesse II är utpräglad precisionslina, i mitt tycke Cortlands finaste torrflugelina. Färgen är diskret blå-grå med ljusblå skjutlina. Kompromisslös helt enkelt. Öglor i båda ändor. Linan är 27,3 meter lång.

Trout Boss HTx

Cortland Trout Boss är en lina med en standard WF-tapering. Linan har Cortlands HTx-coating som är deras bästa och mest hållbara. Coatingens yta är slät som glas och är unik på två sätt, coatingen håller sig ren länge då smuts har svårt att få fäste. Den annan fördelen är att coatingen tar inte upp vatten på samma sätt som de flesta andra fluglinorna gör. När en fluglina sugit upp vatten så tappar den gidet. De flesta av er har troligen upplevt det. Trout Boss behåller skjutet/glidet längre.


En ytterligare fördel är att linan är klassad en klass tyngre. Det innebär att en lina i klass 5 ska väga 9,1 gram på en längd av 9,14 meter. Trout Boss i klass 5 väger 10,4 gram på en längd av 9,14 meter.

Klumpen är 10,8 meter lång. Hela klumpvikten på en lina i klass 5 ligger runt 11,5 gram.

Trout Boss har öglor i båda ändor och är tvåfärgad, grön-vit.


Vikten (klassningen) är inget problem. Det har visat sig att väljer man samma klass på linan som på spöet så passar det så gott som alltid. Om du är osäker, fråga!


Trots några år på nacken så  anser många flugfiskare Trout Boss vara den bäst kastande WF-linan på marknaden idag.


Cortland 444 Classic Peach

444-serien har satt standarden för alla fluglinor. Det finns varken magi eller hemligheter bakom dessa 60-år. Det handlar om att göra rätt och att använda bra material. Att linan finns kvar än idag kan tolkas på flera sätt. En del ser det som någonting negativt. Här gör många helt fel analys! Fråga: Varför byter specialisterna regelbundet ut sina linmodeller? Svaret är enkelt, de har slutat sälja. Kunderna vill ha någonting annat.

Många av oss lite äldre hade säkert en 444 Peach när vi började flugfiska. En del av oss vill inte bli förknippade med den tiden och blandar omedvetet ihop 444 Peach som en nybörjarlina. Detta är helt fel!

444 Peach är en av de finaste standard-linorna man kan köpa idag. En lina som gör allting bra.

Linan har kanske den skönaste färgen man kan ha på en fluglina. Syns bra men är inte alls "skrikig".


444 Classic-serien är än idag en av de mest sålda fluglinorna i världen. Coatingen på linan är slät som glas och är en anledning till de goda kastegenskaperna. 444 Peach är fortfarande fullt jämförbar med nästan vilken annan lina som helst. 444 Peach är för övrigt mjuk och väldigt smidigt lina. Passar extra bra för fisket i kallt väder.


Många som fiskar med glas och cane-spön har en extra förkärlek till 444 Peach. Linan passar precis lika bra till moderna grafit-spön. Om vikten matchar ditt spö så kommer många att bli förvånade! Den håller än idag.
444 Peach är mycket lämpad som lina för fisket i strömmande vatten (bra klumplängd).

Som en erfaren flugfiskare sa: "Det blir aldrig fel med en 444 Peach".
444 Classic Peach är korrekt klassade enligt AFFTA. De flesta spön är inte det.
Cortland anger vikten på linan vägd på 9,14 meter. Hela klumpen är 9,85 meter lång.


Cortland 444SL

444 SL är en lina gjord för de längre kasten. Linan är hårdare/styvare än 444 Peach vilket betyder att linan "rinner" bättre förbi spöringarna. Vi testade två av en konkurrents bästa linor i samma linklass mot en 444 SL. Vi var alla eniga, 444 SL var en bättre fluglina. Dessutom så hade 444'an inte samma problem med linminnet som de två andra linorna.

Detta skedde år 2024 och de konkurrerande linorna kostade typ det dubbla.


444 SL har otroligt skönt "häng" i luften och kastar snyggt och kontrollerat. Sett till hur lina beter sig så kan den rekommenderas till både kortare som längre kast. Linans långa framtapering rullar ut snyggt och kontrollerat.
Av alla de mest populära fluglinorna idag, det är få som gör det bättre än 444 SL. Utan tvekan en av de mest underskattade fluglinorna på marknaden. 


444 SL är lämpad för sjöfisket med de längre kasten medan 444 Peach kortare klump ger fördelar i strömmande vatten.

444 SL är korrekt klassade enligt AFFTA.
Vikten som anges gäller linans första 9,14 meter. Hela kumpen är 12,55 meter.


Cortland skriver själv så här

"Our 444SL fly line is one of the best distance lines ever produced. It has a longer belly than the standard 444 and the core is slightly stiffer. We also use a harder coating, to make the line really sing out of the guides so you can place your fly where you need it."

Cortland 444 Clear Camo

444 Clear Camo är en komplett lina i sitt slag. Linan är lättkastad och skjuter som bara den. Den har bra sjunkhastighet för de flesta av våra vatten (sjunker inte för snabbt). Den har rätt färg och gör skäl för namnet "Camo". Efter att linan har sjunkit en halv meter så ser man den inte med blotta ögat. En helt fantastisk fiskelina!


I amerikansk fiskepress beskrivs 444 Clear Camo med orden "The best stillwater lline ever made". Instämmer till fullo. 444 Clear Camo är en favoritlina bland det sjunkande fluglinorna. Linan borde kosta det dubbla, det vore mer rättvist.

Så gott som alla fiskar med en flytande lina. Som komplement, skaffa dig en sjunkade lina. Du kommer behöva det förr eller senare. Som rekommendation, en flytande och en 444 Clear Camo. Då är du heltäckt.


En vanlig "clear-lina" som är helt färglös kan ha störande reflexer i vattnet. Den kan se ut som en silvertråd i solljuset.
Så vill man inte ha det. Då är en camo-färgad lina att föredra.

444 Ice Blue

444 Ice Blue är intermediate-varianten av 444 Peach. De har samma vikter och taperingar. Den fräna blå färgen har hängt med i decennier och det gäller även för kastegenskaperna. Det här är den enda fluglinan som jag känner till som har en egen "fan-club". Dom är lyriska!


Av dem så har man fått höra att Ice Blue är "den bästa fluglinan som någonsin har tillverkats".

Det kan man tycka. Linan har kastegenskaper i den yppersta klassen. Flera använder den som en havsöringslina på kusten. Den relativt korta klumpen gör linan väldigt lätthanterad och lättkastad. Klarar av en del vind galant.

444 Ice Blue är mjuk och smidig och har praktiskt taget inget linminne alls.


Då 444 Ice Blue som Peach är klassade korrekt enligt AFFTA (tidigare AFTM) och de flesta av dagens spön inte är det, så ska du vara noga när du väljer linklassen så att du inte får en för lätt lina.

Cortland .031" Running Line

Cortland Running line, hette tidigare 444SL Running line. Jag har använt den linan sedan tidigt 90-tal. Konkurrenterna har släppt modell efter modell. De har än idag inte lyckats med att få fram en lina som beter sig och skjuter lika bra som den här gör.
Genom åren så har "kapat till" hundratals custom-linor och har därför testat de flesta kända skjutlinorna som finns på marknaden. Alla kan tillverka en rak coatad lina med en diameter på .031" (0.79 mm). Sedan så upphör likheterna. 


Den här skjutlinan har en hård och hal coating, vilket ger linan ett visst minne. När den dras av rullen så har den lite "spolform". Detta försvinner helt efter en lätt sträckning. Linan trasslar sedan ingenting.


Sett till linans glid, den här skjutlinan är halare/snabbare än konkurrenterna tunnare skjutlinor i diameter .029".

Det finns inte så mycket mer att säga. Det här är marknadens bästa flytande skjutlina. Punkt.


Det sitter små öglor i båda ändor på linan. Jag skulle vara försiktig med att använda dessa öglor till det tyngre tvåhandsfisket. Om så, håll koll. Bottennapp påfrestar rätt hårt.


Sätta Fart På Gamla Linor


Om du har en WF-lina som har gjort sitt där skjutlinan har krackelerat- Klipp bort den krackelerade skjutlinan och skarva på en Cortland skjutlina i tjocklek .031". Det "drag" som du kommer uppleva kommer få dig att fullkomligt häpna!