Tafs & Tippet

Tafs & Tafsmaterial

Nylon eller Fluorocarbon?


Det finns två skolor om det här, Nylon eller Fluorocarbon. Det senare nämnda har vunnit många anhängare på sistone och påstås ha unika egenskaper. Fluorocarbon är ett giftigt material som inte bryts ner i naturen, vilket innebär att allt som hamnar (kastas) i naturen kommer att vara där för evigt. Den här diskussionen borde upphöra här!


Hur kunde Fluorocarbonet få fäste i fiskebranschen. Flugfiskaren är i regel en miljömedveten och skötsam typ som inte kastar skräp omkring sig. Fluorocarbon är betydligt dyrare i inköp än Nylon, har sämre knutstyrka, är giftigt och har en negativ miljöpåverkan då det inte bryts ner i naturen. Med vilka argument är det tänkt att vi ska köpa Fluorocarbon?

Det här måste vara det ultimata idiot-testet utformat av redskapshandlarna!


Det påstås att Fluorocarbonet fiskar effektivare då materialet ska vara osynligt i vattnet. Kan fisken se skillnad på 0,18 mm Nylon kontra 0,18 mm Fluorocarbon? Jag vet inte? Det låter i alla fall som ett icke problem.


Jag har använt nylonmaterial till flugfisket sedan tidigt 80-tal och har aldrig upplevt några problem med det. Aldrig någonsin har känslan infunnit sig där jag sagt till mig själv "jag måste gå över till Fluorocarbon".

Om man ser till Fluorocarbonets nytta kontra belastning, det borde ha förbjudits redan igår. Det borde aldrig ens ha lanserats.


Vi ska hjälpas åt med att få bort sådana här produkter som inte fyller någon direkt funktion. Det behövs inga nya lagar. Information räcker gott. Köp inte tafsar/tippet tillverkat av Fluorocarbon. En handlares sortiment består av det som vi efterfrågar. Köp rätt!

Tafsskygga Fiskar?


Kan valet av tafs påverka om du får fisk eller inte? Det får vi aldrig reda på. Det som påverkar mer än tafsens grovlek är hur du beter dig runt vattnet. Hur vadar du, hur kastar du, hur du uppför dig runt vattnet i övrigt? Om du kommer till en grund å, vadar ut och ställer dig mitt i strömmen, på fiskens ståndplats. Då spelar det ingen roll vilken typ av tafs du använder. Du har stört ordningen och den fisken kommer du inte få!


Tafsens Betydelse


En flugtafs är mer än en bit lina i änden på fluglinan. Tafsen fungerar som "luftbroms" på det övre benet på en linbåge. Genom tafsens längd och vikt så kan man balansera en linbåges hastighet. Om linan inte riktigt slår ut (sträcker) så kan tafsen vara för lång. Om linan slår ut för tidigt, för hårt, så kan tafsen vara för kort. Det här behöver man inte gräva ner sig i om man inte har intresset för det, man kan ju kasta och fiska ändå. Vid kast som startar från vattnet, bla underhandskastet, så är tafsens betydelse extra viktig. Fel typ av tafs och man tappar väldigt många meter i distans. Fel typ av tafs påverkar alla typer av kast negativt.


Tafsens Längd


Räcker det med en meter 0.18mm i änden på fluglinan som tafs? Svar: Nej. En flugtafs är taperad (avsmalnande) och ungefär lika lång som ditt flugspö. Flugtafsar brukar oftast vara nio fot långa (2.7 meter) och ca 0.55 mm i ena änden som smalnar av ner till 0.18mm (i detta exempel). En taperad flugtafs sträcker ut bättre och hjälper till med att få flugan längst ut. Normala tafslängder för harr/öringfisket ligger mellan 7 - 13 fot (2.1 - 3.9 meter), i vissa fall lite längre. Som info, en 9 fot lång tafs i 3X (0,20mm) väger ca 0,5gram.


Skarva På Nytt Material


Efter en stund fiske så kommer tafsen att slitas och kapas ner pga knutar. Tafsen är i detta exempel 0.18 mm i änden. Då tafsen är taperad så kommer diametern bli grövre ju längre upp på tafsen du kommer. Om du kapar av en meter på den tafsen, då kanske diametern ligger runt 0.30 mm. Då skarvar man på med nytt material, t ex  30-40 cm med 0.28 och sedan lika lång bit 0.23 mm och till sist en bit 0.18 mm så har man en tafs som fungerar igen (detta beskriver endast tilllvägagångssättet, inte de exakta måtten). Av den anledningen behöver man flera spolar (diametrar) tafsmaterial, exempelvis 0.28-0.25-0.23-0.20-0.18.-0.15mm. Då kan man hålla igång en taperad tafs länge. Tippet-ringar är ett bra komplement som får din tafs att hålla längre. Se längre ner.


Kvalitet-Diameter


Kvalitet är att man får det man betalar för. Om du köper en spole som det står 0.20 mm på men det visar sig att materialet i verkligheten är 0.23mm, är det okej? Ute på fiskeplatsen så vill du byta spetsen på tafsen till en tunnare, från 0,20 till 0,18 mm.
I realiteten så bytte du från 0,20 till 0,20 men vet inte om det. Spolen säger ju 0,18 mm. Fortfarande okej?

Jag har mätt varenda spole som jag har köpt de senaste 30 åren och kan konstatera att det är få som håller måttet, bokstavligt.
Fifflandet har ett syfte, de vill lura dig. De skriver 0,20 mm på spolen X, men materialet mäter 0,23 mm. Du som användare upptäcker att material X är starkare än fabrikat Y som håller sitt mått på 0,20 mm. Du tror ju att materialet är 0,20 mm. Du kommer troligtvis köpa samma fabrikat igen eftersom det är starkare. Skillnaden i diameter är ju + 15% på material X.


Jag förstår inte poängen!? Om jag köper en spole med 0,20 mm så betyder det att jag vill ha 0,20 mm. Om jag vill ha 0,23 mm så köper jag väl en spole med 0,23 mm. Tänk om alla höll på så där! Jag köper 10 st bultar i M8 som är 30 mm långa. Efter en mätning så visar det sig att jag fick M10 som är 30 mm långa. Ska säljaren/tillverkaren säga då "jaja....det är ju nära...."

När du besöker din redskapshandlare, fråga gärna efter en mikrometer och be dem mäta materialet. Om inte annat så markerar du att du vill ha det som du betalar för.Tippet Rings


Tippet rings är en rostfri liten ring som man kan använda för att förlänga livslängden på nylontafsar. Så här ska de användas.
Din taperade nylontafs på 9 fot (i detta exempel) är grövre i ena änden och tunn i den andra änden. Den sista tunna biten kapar man helt enkelt av på ca 50 - 70 cm beroende på hur tafsen ser ut. Knyt på en tippet ring i änden på tafsen.
Knyt sedan på den biten som du precis klippte av på tippet ringen. Nu har du en tafs på ca 9 fot igen, med en rostfri liten ring.
Tanken med detta är att du ska endast byta ut den sista delen på tafsen efter ringen. På detta sätt så kommer din tafs att vara lika lång och hålla betydligt längre. Dessa ringar är mycket små och lätta.
På en del tafsar så kan man knyta ringen direkt i änden på tafsen, utan att kapa av den. Sedan så skarvar man på en spets.


För att knyta på dessa små ringar, använd en bit tafsmaterial som du trär genom ringen. Vik sedan linan dubbelt och håll den så nära tummen som möjligt. Nu kommer du inte att tappa ringen. Gör det här helst hemma under god belysning. Det är lätt att misslyckas.