Flugspön

Flugspön

Om Flugspön


Generellt gällande dagens spön: De flesta är bra, kastar minst 30 meter och de är tillverkade i grafit. Finns det skillnader? Ja det gör det. Ett bra flugspö blir bra först när du har hittat en passande fluglina till det. Sedan så är det upp till dig. En kombination som gillas av X kan ratas av Y. Här kommer den upplevda känslan in. Ja, det handlar mestadels om känsloargument. Jag har alltid lagt hög prioritet på effektiva och lätthanterade kombinationer. När utrustningen är korrekt utformad så ska det kännas lätt och rätt. Se längre ner om topptunga flugspön.

De kända tillverkarna håller idag en enastående hög kvalitet. Så gott som samtliga spön idag är tillverkade av grafit, ett material som är både starkt och lätt i vikt. Glasfibern är på väg tillbaka och bambuspön (splitcane) har funnits med hela tiden. Cane och glasfiberspön är någonting som tilltalar en viss grupp av fiskare.


Välja Spö


Det finns en uppsjö av olika flugspön som kastar i stort sett lika bra. Man kan säga att känsloargumenten finns med i valet av flugspön.  För en del så är det viktigaste vilket namn som har stämplats på klingan.

Det är knepigt att jämföra spön eftersom det är linan som kommer att fälla det slutgiltiga avgörandet. Byt lina, få ett annat resultat. Dessutom så kommer resultatet till stor del utgöras av vad man tycker, dvs känsloargument. Det viktiga är att du tycker om det spö som du har köpt. Vid minsta tvivel, vänta med ditt köp.


Spötester Pålitliga?


Då och då så råkar man hitta ett test av flugspön i någon fisketidning. Kan man lita på dessa tester? Det finns flera problem kopplade till denna verksamhet, återkommer till det. Ett flugspö har en uträknad böjkurva. Det krävs en specifik vikt för att åstadkomma den tilltänkta böjningen på spöt. Att testa 20 olika spöfabrikat med en och samma fluglina kommer att ge ett resultat. Det spöt som linan passar bäst till kommer med största sannolikhet att vinna testet. Byter man lina så får man ett annat resultat.Trovärdigt?

Det är alltid fluglinan som bestämmer hur bra eller dåligt ett spö kommer att prestera.

Om ett spö inte fungerar som man önskar, testa med en annan lina! Med "rätt lina" får man mycket mer nöje och ett antal fler metrar


Spötester med en enda s.k "referenslina" ger som sagt ett resultat. Tester ska utföras av personer med rätt kompetens. Utvärderingen av testerna kan bli knepiga, vilka egenskaper kommer att prioriteras? Finns det en märkeslojalitet med i bilden? Tidningarna som utför testerna, kommer de att våga kritisera produkter från tillverkare som annonserar för stora pengar i just deras tidning?
Att bli "Bäst i test" kommer att öka försäljningen på den produkten. I dagens "hederliga och genomärliga" samhälle, kan man med pengar köpa sig "Bäst i test"?


Som ni ser så finns det flera helt mänskliga faktorer att beakta. Ta testerna med en nypa salt. De spön som placerar sig högt upp i testerna är oftast bra grejer. Sedan så är det nog så att om t ex ett amerikanskt flugfiskemagasin testar spön, linor eller rullar så tenderar vinnarna i dessa tester alltid vara "made in USA".


Recoil Spöringar?


Idag så finner man så kallade recoil-spöringar på flera spön. Alldeles för många beskriver dessa spöringar som någonting nytt, någonting bättre. Recoil-spöringar är tillverkade av ett fjädrande material som gör dem flexibla. Tanken bakom dessa spöringar är att om du stöter spöringen mot någonting så ska spöringen ge efter för att inte skada spöet. Detta ska generera färre reklamationer.

Som spöringar sett så tillför recoil-ringar ingenting av värde. Spöet kastar, fungerar och fiskar inte bättre. Dessutom så blir recoil-ringar mjuka och "sladdriga" i kallare väder. Det första som jag hade valt bort på ett flugspö är recoil-ringarna. De tillför ingenting.

Dessa spöringar är ofta tillverkade av en mycket tunn tråd för att reducera vikten. Vid hugg, när backingknuten kommer farande i hög fart så smäller det fint i spöringarna när knuten hugger fast i dessa tunna och flexibla spöringar.
Ju tunnare tråd spöringarna är tillverkade av, desto mer smäller det i spöet när backing-knuten kommer farande.

När fluglinan  glider sämre och är smutsig så kommer spöringarna att tala om det för dig. De kommer att vina i en lätt irriterande tonart.


Enbenta eller tvåbenta spöringar?


Spön som har enbenta ringar, är de bättre spön är de med vanliga tvåbenta snake-ringar?  En enbent ring är ungefär lika lång som en snake-ring om du rätar ut dem och tittar på trådlängden. Det som skiljer enbenta ringar kontra tvåbenta diton är en lindning mer per ring som ska lackeras. Enbenta ringar har en lindning, de tvåbenta har två lindningar som ska lackeras. Det är lacken som tillför mer vikt, inte spöringen.


Att jag känner till det här beror på att jag är en erfaren spöbyggare. Jag har "vippat" på spön före lackering och gjort samma sak efter lackeringen. Lacken väger mer än vad de flesta tror.

Som svar på frågan: Det är inte ringen i sig som avgör om ett spö är bra eller inte. Det beror mer på hur väl designat och välbyggt spöet är i övrigt.

Det vanligaste felet med dagens spön: Tillverkarna lägger på alldeles för mycket lack på lindningarna. De flesta spön lackeras bara en gång. De spön som lackeras två gånger får tunnare och lättare lackeringar, om spöbyggaren kan sin sak. Låter det konstigt? Så är det.


Rätt Linklass


Alla flugspön är klassade enligt ett system som idag heter AFFTA (tidigare AFTM) där varje linklass ska väga inom en bestämd specifikation. Systemet är grundat på att man väger de första 9.14 m (30 fot) av linan utan dess spets. Det här systemet har sina brister och man kan ifrågasätta om detta längre följs av tillverkarna? Tanken är i alla fall att du ska kunna läsa av linklassen på ditt spö och sedan köpa en lina som har samma nummer. Systemet spretar åt alla håll och man vet inte alltid vad man får.

Jag har vägt upp flertalet hela linor av samma fabrikat och linklass, skillnaderna har varit förvånansvärt stora (har inte kontrollerat längden på linorna).


Topptunga Spön


En viktig faktor, undvik topptunga spön! Det spelar ingen roll hur bra ett sådant spö kastar, dessa är inte trevliga att kasta/fiska med. Ett topptungt spö är precis vad det låter som, håller du i handtaget så känner du hur spötoppen känns tung.

Att köpa ett topptungt spö för att sedan försöka balansera bort problemet med en tyngre rulle är att gå i fel riktning. Undvik dessa spön helt enkelt. Topptunga spön är en konsekvens av hur spöt är designat. Man kan tillverka spön utan denna trista egenskap.


Vilken Aktion?


Det som  gör varje spöserie unik är dess aktion, dvs hur spöt böjer sig och hur detta upplevs. Spöaktioner kan beskrivas med olika ord, såsom långsam, medium eller snabb. Lite förenklat så kan man säga att ett långsamt spö känns mjukt och ett snabbt spö känns styvt. Vilken spöaktion man gillar är personligt och det tilltalar oss på olika sätt. De flesta brukar föredra en aktion mellan medium och fast. Det är slutligen fluglinan som avgör hur spöt kommer att fungera i övrigt.


Bra eller Bäst?


Generellt så kan man säga att skillnaden mellan Premium och mellanpris-klassen idag gällande prestanda är nästintill utraderad. Kastegenskaperna är likvärdiga eller med små skillnader. Man får lite mer status och något finare komponenter på premium-spön. Ägandekänslan kan vara nog så viktigt och ska inte underskattas. Väljer du ett bra spö i prisklassen kring 5-6000 kr och förser den med rätt lina så har du nått toppen vad gäller prestanda. Det blir inte mycket bättre än så. Man kan köpa välkastande spön för mellan 1000kr - 2000 kr. Man kan se på detaljerna och hantverket att det rör sig om billigare produkter, men de kastar helt okej.





















De flesta flugrullar för enhands flugfiske idag är bra. Det finns några om och men här. Den viktigaste egenskapen att titta på är att rullen har en stor spoldiameter. Se bild ovan. Rullar som har liten inre diameter, undvik dem. Dagens allt hårdare fluglinor fungerar bäst på större spoldiametrar. Små spoldiametrar ger problem men "krulliga linor" som är svåra att räta ut.

Idag så finns det ingen ursäkt att använda rullar med små spoldiametrar. De skapar enbart problem.


Om du har fluglinor som har mycket "linminne", som inte rätar ut sig, vänta med att klaga på fluglinan. Om din flugrulle är en rulle med liten spoldiameter så kommer du att få samma problem med alla fluglinor. Köp en ny flugrulle med större diameter!


Ett exempel på en bra flugrulle för linor i klass 4-6 är Guideline Fario LW 4-6 (se bild ovan). Fario LW har enligt mig ett bra förhållande mellan ytter och innerdiameter samt bredden på spolen. Utöver detta så är det rullar med en snygg design, superfin broms, bra linkapacitet, och en låg vikt. Det finns flera andra goda exempel på marknaden.


Rullar som har katastrofalt liten spoldiameter är t ex Orvis Battenkill I, II och III. Om du har en sådan flugrulle, byt ut dem. Jag avråder köp av sådana flugrullar. Du kommer få problem med trassel. Linan blir som en "telefonsladd".

Dessa rullar dras med en felkonstruktion, vilket är den lilla spoldiametern. Det är ingen slump att storspolade rullar fullkomligt dominerar marknanden idag.


När det gäller bromssystemen på dagens flugrullar så är dessa överlag överdimensionerade för allt enhands flugfiske.
Tvåhandsfisket ställer helt andra krav. En lax som drar ut över 100 meter backing kommer att sätta din rulle på prov.

Flugrullar

Rulle med liten inre spoldiameter