Flugspön

Flugspön

Om Flugspön


Generellt gällande dagens spön: De flesta är bra, de kastar minst 30 meter och de är tillverkade i grafit. Finns det skillnader? Ja det gör det. Ett bra flugspö blir bra först när du har hittat en passande fluglina till det. Sedan så är det upp till dig. En kombination som gillas av X kan ratas av Y. Här kommer den upplevda känslan in. Ja, det handlar mestadels om känsloargument. 
Jag har alltid lagt hög prioritet på effektiva och lätthanterade kombinationer. När utrustningen är korrekt utformad så ska det kännas lätt och rätt. Se längre ner om topptunga flugspön.

De kända tillverkarna håller idag en enastående hög kvalitet. Så gott som samtliga spön idag är tillverkade av grafit, ett material som är både starkt och lätt i vikt. Glasfibern är på väg tillbaka och bambuspön (splitcane) har funnits med hela tiden.

Cane och glasfiberspön är någonting som tilltalar en viss grupp av fiskare.


Välja Spö


Det finns en uppsjö av olika flugspön som kastar i stort sett lika bra. Man kan säga att känsloargumenten finns med i valet av flugspön.  För en del så sitter känslan och argumenten i vilket namn som har stämplats på klingan.

Det är knepigt att jämföra spön eftersom det är linan som kommer att fälla det slutgiltiga avgörandet. Byt lina, få ett annat resultat. Dessutom så kommer resultatet till stor del utgöras av vad man tycker, dvs känsloargument. Det viktiga är att du tycker om det spö som du har köpt. Vid minsta tvivel, vänta med ditt köp. Om du är oerfaren, fråga efter råd av dem som vet.


Spötester Pålitliga?


Då och då så råkar man hitta ett test av flugspön i någon fisketidning. Kan man lita på dessa tester? Det finns flera problem kopplade till denna verksamhet, återkommer till det. Ett flugspö har en uträknad böjkurva. Det krävs en specifik vikt för att åstadkomma den tilltänkta böjningen på spöt. Att testa 20 olika spöfabrikat med en och samma fluglina kommer att ge ett resultat. Det spöt som linan passar bäst till kommer med största sannolikhet att vinna testet. Byter man lina så får man ett annat resultat.Trovärdigt?

Det är alltid fluglinan som bestämmer hur bra eller dåligt ett spö kommer att prestera.

Om ett spö inte fungerar som man önskar, testa med en annan lina! Med "rätt lina" får man mycket mer nöje och ett antal fler metrar


Spötester med en enda s.k "referenslina" ger som sagt ett resultat. Tester ska utföras av personer med rätt kompetens. Utvärderingen av testerna kan bli knepiga, vilka egenskaper kommer att prioriteras? Finns det en märkeslojalitet med i bilden? Tidningarna som utför testerna, kommer de att våga kritisera produkter från tillverkare som annonserar för stora pengar i just deras tidning?
Att bli "Bäst i test" kommer att öka försäljningen på den produkten. I dagens hederliga och genomärliga samhälle, kan man med pengar köpa sig "Bäst i test"?

Som ni ser så finns det flera helt mänskliga faktorer att beakta. Ta testerna med en nypa salt. De spön som placerar sig högt upp på testerna är med största sannolikhet bra grejer, även om de saknar loggan "Bäst i test". Sedan så är det nog så att om t ex ett amerikanskt flugfiskemagasin testar spön, linor eller rullar så tenderar vinnarna i dessa tester alltid vara "made in the USA".


Rätt Linklass


Alla flugspön är klassade enligt ett system som idag heter AFFTA (tidigare AFTM) där varje linklass ska väga inom en bestämd specifikation. Systemet är grundat på att man väger de första 9.14 m (30 fot) av linan utan dess spets. Det här systemet har sina brister och man kan ifrågasätta om detta längre följs av tillverkarna? Tanken är i alla fall att du ska kunna läsa av linklassen på ditt spö och sedan köpa en lina som har samma nummer. Systemet spretar åt alla håll och man vet inte alltid vad man får.

Jag har vägt upp flertalet hela linor av samma fabrikat och linklass, skillnaderna har varit förvånansvärt stora (har inte kontrollerat längden på linorna).


Topptunga Spön


En viktig faktor, undvik topptunga spön! Det spelar ingen roll hur bra ett sådant spö kastar, dessa är inte trevliga att kasta/fiska med. Ett topptungt spö är precis vad det låter som, håller du i handtaget så känner du hur spötoppen känns tung.

Att köpa ett topptungt spö för att sedan försöka balansera bort problemet med en tyngre rulle är att gå i fel riktning. Undvik dessa spön helt enkelt. Topptunga spön är en konsekvens av hur spöt är designat. Man kan tillverka spön utan denna trista egenskap.


Vilken Aktion?


Det som  gör varje spöserie unik är dess aktion, dvs hur spöt böjer sig och hur detta upplevs. Spöaktioner kan beskrivas med olika ord, såsom långsam, medium eller snabb. Lite förenklat så kan man säga att ett långsamt spö känns mjukt och ett snabbt spö känns styvt. Vilken spöaktion man gillar är personligt och det tilltalar oss på olika sätt. De flesta brukar föredra en aktion mellan medium och fast. Det är slutligen fluglinan som avgör hur spöt kommer att fungera i övrigt.


Bra eller Bäst?


Generellt så kan man säga att skillnaden mellan Premium och mellanpris-klassen idag gällande prestanda är nästintill utraderad. Kastegenskaperna är likvärdiga eller med små skillnader. Man får lite mer status och något finare komponenter på premium-spön. Ägandekänslan kan vara nog så viktigt och ska inte underskattas. Väljer du ett bra spö i prisklassen kring 4-5000 kr och förser den med rätt lina så har du nått toppen vad gäller prestanda. Det blir inte mycket bättre än så. Man kan köpa välkastande spön för mellan 1000kr - 2000 kr. Man kan se på detaljerna och hantverket att det rör sig om billigare produkter, men de kastar helt okej.


Garantier


De flesta tillverkarna har begränsade former av garantier på sina spön. Orvis är mig veterligen de enda som ger fulla garantier i 25 år. Orvis ställer inga frågor, de byter ut eller reparerar. Förutom att Orvis är en av de ledande tillverkarna rent tekniskt så har de också de bästa garantivillkoren. Bara detta ger incitament till att välja Orvis flugspön. Made in Vermont, USA.