Fluglinor

Fluglinor

Här finner Ni allmän information om fluglinor, även på detaljnivå. Flera läsare som har tagit del av det här har hört av sig och tackat för informationen. Jag har fått mycket beröm också. Det här säger jag för att Du ska få inspiration och orka läsa det själv.
Efter att Ni har läst det, hör gärna av er om ni har frågor eller funderingar!

Cortland klassar sina linor på olika sätt.


Alla fluglinor med klumpar längre än 9,14 meter (30 fot) vägs efter just 9,14 m. De första 9,14 m av en Trout Boss i klass 5 väger 10,4 gram, Klumpen på Trout Boss är 10,8 meter lång. Totala klumpvikten väger alltså mer, kring ca 12 gram.

Alla linor med kortare klump än 9,14 meter som t ex Compact-serien och Big Shot, där väger man hela klumpvikten i grain.
En Compact Float 5/6 väger 200 grain, det räknas det så här: 200 x 0,0648 = 12,96. Hela klumpen väger alltså kring 13 gram.

1 Grain = 0,0648 gram.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Om Linminne/Trassel


De första Trout Boss-linorna av den nyaste modellen som kom in år 2018, där fanns det linor som var problematiska när det gäller linminnet. Detta är inget problem längre. I normalt väder så rätar linorna ut sig själv när man kastar med dem.

- Om du drar av linan direkt från rullen i kallt väder så kan den se ut som en spiralfjäder. Sträck linan och den ändrar genast form.
- En lina som har legat länge på spolen kan också behöva lite hjälp med sträckning. Gäller samtliga fabrikat.
- Om du använder en rulle med en liten spoldiameter så kommer du att få problem med linminne, oavsett vilka linor du använder.
- Tänk på att vattnet är ofta kallare än luften. Om du har 8 C° i luften så kan vattnet vara 2C°.
- Hårdare coating blir allt vanligare. Det beror på att de glider bättre. Mjuka coating har sämre glid.

- Alla linor som ligger stilla på vattnet en stund kommer att dra ihop sig, "korva sig" en aning.


Linor som inte ligger rakt på vattnet, jag har en mapp full med bilder på olika fabrikat och det problemet gäller samtliga tillverkare.

De flesta linor idag tenderar att bli allt hårdare i coatingen och de behöver sträckas. Tillverkarna borde informera kunderna om detta. För övrigt, Netlines säljer inga gamla linor, t ex så är så gott som samtliga linor i lager från år 2021.Fluglinan är prio ett!


Fluglinan är prio ett i hela utrustningen. Det är linan som avgör hur bra du kan kasta på just den fiskeplats du fiskar på. Dåligt linval ger dåligt resultat och ingen kastteknik i världen kan ändra på det. Idag så talar man om tillverkare och modeller. Inom kort så kommer detta att ändras och vi kommer att tala allt mer om coatingen och dess betydelse. Vi är inte där än. Det är när man skjuter mängder med lina, kastar i vind, kastar med tempoväxlingar, underkandskastar, precisionskast under torrflugefisket mm, det är först då som du och din lina sätts på prov.

Varför Netlines


På de olika flugfiskeforumen så är den vanligast förekommande frågan "Vilken fluglina ska jag ha?". Sedan så svarar flera personer på frågan med lika många olika förslag. Det här intygar att valet av fluglinor kan vara komplicerat.


Genom en aggressiv marknadsföring så kan man få även en medioker lina att sälja bra. Anledningen till det beror på att fluglinor är dyra. De flesta har inte råd att testa sig fram. Man köper det som är populärt och intalar sig själv att man har gjort en bra affär. Saken är att man kan aldrig veta mer än det som man har erfarenheter av.
Lite elakt, men desto mer sant så har jag bevis för påståendet: Landets bäst säljande fluglina för ett antal år sedan var en longbelly-lina som numera är den enda godkända linan för kasttävlingar. Som fiskelina (i vatten), jag känner till få sämre och trögare fluglinor än just den linan. Den är hemsk!


Grovt generaliserat av vad jag har hört: "Handlarna tycker ju att alla fluglinor är lika bra". Det här grundar sig troligen på att handlarna sällan testar det som de själva säljer. Handlarna kan också ha bristande kunskaper om fluglinornas olika egenskaper. Det kan också vara så att kasttekniken inte är tillräckligt god för att avgöra sådant.
Då blir man ett lätt offer för en aggressiv marknadsföring.

Varför Lita På Netlines?

Jag har ägt hundratals olika fluglinor genom åren och har testat ännu fler. Jag har tillverkat hundratals olika custom-linor, vilket är mycket lärorikt! Jag har lagt ner mer tid på det här än de flesta och jag har en god kastteknik. Det finns inte många som har den här erfarenheten. En del påstår att jag gör det här enbart för att tjäna pengar. De har inte förstått någonting! För övrigt så är påståendet typiskt svensk, avundsjukt. Jag står på kundens sida och har som mission att hela tiden jaga tillverkarna med orden "Ni kan bättre!"

Tankeexperiment

Låt oss anta att vi låter samtliga fluglinetillverkare i världen tillverka linan på bilden ovan. Detta ska de göra med mycket snäva toleranser. Tanken är att alla linorna ska bli så identiska som möjligt. De ska ha exakt samma mått och väga exakt lika mycket.
När du kastar alla dessa fluglinor, skulle du märka av några skillnader? Svar: Ja utan tvekan. Det är fluglinans coating som kommer att fälla avgörandet.


Varför Cortland?


När du läser mina kommentarer om fluglinor så är de väldigt positiva till Cortlands olika linor. Du tänker säkert "Jo tjéna, alla är bäst..." Den avgörande skillnaden mellan de olika tillverkarna är kvaliteten på coatingen, dvs fluglinans plast och dess yta. Det är coatingens kvalitet som är Cortlands styrka. Enligt mig så har Cortland ett övertag här. När du hör påståenden som "50% lägre friktion än konkurrenterna", ta det med en nypa salt. Fluglinor ska testas i vatten, i praktiskt fiske, inte i laboratorium.

Jag testar regelbundet även dessa "50%-linor" och använder inte dem själv i fisket. Varför då? Fundera på det en stund.


Cortlands linor från 2018 och framåt är någonting nytt, någonting bättre. De har den halasate och finaste coatingen som jag någonsin har upplevt. De nya linorna tål vatten bättre. Före år 2018 så använde jag mest egentillverkade (kapade) linor, för att alla WF-linor som fanns hade alldeles för hög friktion och dåligt glid. Efter år 2018 så har jag inte kapat till en enda lina. Detta är för mig ett bevis på att någonting positivt har hänt!

Vem Tillverkar Linorna?


Det finns en handfull lintillverkare i världen och de fyra stora är Rio, Scientific Anglers*, Airflo och Cortland. Dessa fyra tillverkare är de som förser andra mindre varumärken med fluglinor. Linorna tillverkas efter beställarens egna specifikationer och bär beställarens eget namn. Nu till det intressanta!
Här följer lite hårda fakta: Det bästa som varje lintillverkare producerar är det som de säljer under sitt eget namn.
Ingen lintillverkare i världen kommer någonsin att producera bättre fluglinor till någon annan som säljs under ett annat varumärke! Detta är ren marknadslogik. 

 Hajpade varumärken som saknar egen tillverkning sitter i knät på tillverkarna. De får snällt finna sig i att som bäst få tillgång till det näst bästa. Om du letar efter det bästa, välj en original-lina som är tillverkad av någon av de fyra stora varumärkena.
*Scientific Anglers ägs idag av Orvis.


Vad Kan Du Göra?


Din egen kvalitetskontroll är enkel att utföra. En fluglina med bra coating ska glida lätt genom spöringarna utan att klibba. Fluglinor som utsätts för vatten kan tappa glidet inom loppet av 10 minuter. När linan känns trög, skjuter dåligt, är svår att dubbeldra så har du fått det som vi kallar för "klister-coating". När detta inträffar så vet du en sak, du fiskar inte med Cortlands nyare linor!
"Klister-coating" är det största problemet som rör dagens fluglinor och det gäller även för de med "50% lägre friktion än konkurrenterna". Ni som vadar ofta vet exakt vad jag talar om! Lägg din rulle (lina) i en skål med vatten och låt den ligga där i en timme. Gå sedan ut och kasta med linan. Notera hur mjuk den linan har blivit och hur illa den glider.Cortland i Sverige


Cortland är stora internationellt men små på den nordiska marknanden. Detta beror på varumärkets tidigare generalagenter som knappast kan göra anspråk på att ha gjort ett bra jobb. Marknadsföring är viktigt och Cortland har saknat en god representant för varumärket i norden. Att marknadsföringen har betydelse finns det bevis för. Flera av de bäst säljande fluglinorna i norden under de senaste decennierna har varit mediokra produkter som inte har tillhört de stora tillverkarnas premium-segment.


Bedömningen av Fluglinor


Det är inte tycke och smak som avgör när en fluglina är bra. En del fluglinor kastar bättre än andra och detta kan man testa och mäta fram. Jag bryr mig inte om vad fluglinor presterar i rena laboratorie-miljöer. De får ha hur låg friktion som helst inne på labbet. Fluglinor används utomhus i vatten. Där gäller helt andra spelregler. Jag håller koll på marknaden och testar de flesta av dessa så kallade super-linorna. Hittills så har ingen av dem hängt med Cortlands linor ute på fältet. Jag har i skrivande stund en sådan super-lina som är under test. Linan kostar närmare 1500 kr. Den linan har hittills varit den tillverkarens bästa lina som jag har testat. Men den har inte imponerat. Fluglinor måste klara av vatten, vind, smuts, kalk, pollen mm. Sådant finns inte med i beräkningen i laboratorie-testerna.


Coatingens Betydelse


Linor som har en mjuk och sammetslen (lätt skrovlig) yta eller en hård och slät yta, vilket av dem är att föredra? En lina med en mjuk coating kan vara trevlig att se på. Den har minre rullminne under fötterna och linan kanske ligger rakare på vattnet. Ok, fine, men dessa linor skjuter betydligt sämre. En hårdare och slät coating har mer rullminne och ligger inte alltid lika rakt på vattnet. Linor med en slät och hård coating skjuter betydligt bättre än vad de med mjuk coating gör. Dessutom så behåller hårda släta linor glidet längre.

Linor som har lätt skrovlig yta drar åt sig vatten och smuts. Det gör inte linor med slät coating. När vattnet och smutsen har "gnuggats in" i porerna på linan, med hjälp av nötningen mot spöringarna, så har eländet bara börjat. Ni som skjuter mycket lina, vadar ofta, ni vet exakt vad jag talar om!


Det här är en förklaring på varför Cortlands nya linor med hårdare ytor kastar bättre, längre och under en längre tid. Man kan välja, för du kommer inte få allt. Vill du ha en lina med mjuk coating som skjuter dåligt? Eller vill du ha en hårdare slät coating som behåller glidet längre? Den hårdare coatingen kommer att ha mer rullminne. Den mjuka coatingen kommer tappa glidet. Rullminnet som jag talar om märks av mest i kallt väder. Vanligt sommarfiske, man märker inte av det.


Jag vill inte nämna namnet på linan som jag nyligen testade. Den är tillverkad av en av de stora och kostar runt 1300 kr. När man läser på tillverkarens hemsida så förstår jag ingenting. Känner inte igen beskrivningen. Linan hade mjuk och lätt skrovlig yta, drog åt sig vatten och tappade glidet. På ren svenska, jag kan inte komma på många sämre sätt att spendera sina 1300 kr på.

Slutklämmen om coatingen blir följande, "Man kan hålla en del människor lyckliga hela tiden och man kan hålla alla människor lyckliga en del av tiden. Man kommer aldrig kunna hålla alla människor lyckliga hela tiden."


 Slät eller skrovlig Coating?


När det gäller en slät eller en skrovlig coating, vilken fungerar bäst? Jag har inga vetenskapliga bevis för detta men har upptäckt att släta linor kastar bättre, behåller glidet längre än vad linor med skrovlig coating gör. Min förklaring till detta är att smuts, pollen, alger mm fastnar lättare på en skrovlig ojämn yta. Smutsen lägger sig i porerna som blir svår att komma åt. Vatten och medföljande smuts kommer att gnuggas in i linans ojämnheter med hjälp av spöringarna. När vattnet har nått dit så har din lina skjutit färdigt för den dagen. Bli inte förvånad om det sker inom loppet 15 minuter. Det händer även med linor som kostar över tusenlappen.


En del av er har ju testat "Sharkskin-linorna". Teoretiskt så har de ju lägre friktion eftersom hela linans yta inte har kontakt med spöringarna. Ute i verkligheten så upptäckte många att det samlades vatten och smuts i dessa skapade porer. Helt plötsligt så hade de en "smutsmagnet" som tappade glidet helt. Att linan dessutom hade nött av huden på fingrarna, det fick man på köpet!
Ett exempel av många på att fluglinors verkliga friktion måste testas ute i verkligheten.


444 Classic-Serien


Den där eviga 444 Classic-serien som har funnit med i över 50 år, en del frågar sig "utvecklas inte Cortland?"

Här gör många helt fel analys! Varför byter de s.k specialisterna regelbundet ut sina linprogram? Svaret är enkelt, de är inte populära längre och har tappat i försäljning. Cortland 444 Classic har existerat i över 50 år och tillhör de bäst säljande linorna i världen.
Att tillverka en produkt som har stått sig i över 50 år, det om något är bevis på att det handlar om lyckade produkter med en hög kvalitet! 444-serien utmanar de flesta topp-linor än idag och det är inte så värst många som "kastar ifrån dem".


Kastteknikens Betydelse


Ett faktum som man måste förhålla sig till är att en del fluglinor kastar bättre än andra. För det mesta så krävs det en god kastteknik och erfarenhet av fluglinor för att kunna avgöra skillnaderna. Alla linor ska inte kastas 35 meter. Då gäller det att veta hur man ska göra bedömningen. Detta sker efter vad du har för erfarenheter. Har du ägt endast en typ av fluglina, ja då blir det knepigt för dig.


Den vanligast förekommande skrönan är att en skicklig kastare kan kasta bra med vilka linor som helst. En skicklig kastare är alltid duktigare är en icke skicklig. Så långt så är det sant. I övrigt så är påståendet felaktigt och kommer från dem som inte är duktiga på att kasta. Ingen lina i världen kan kompensera för en undermålig kastteknik och ingen kastteknik i världen kan få en dåligt konstruerad fluglina att prestera bra.

Fluglinor vs. Vatten


Fluglinor har en unik egenskap, de tål nämligen inte det element som de är tänkta att verka i, det vill säga vanligt vatten. Så gott som samtliga fluglinor tappar skjutet (glidet) efter en stunds kastande vid vattnet. Detta gäller i synnerhet de flytande linorna.
Fluglinor absorberar vatten och blir mjukare. Sedan så har linorna skjutit klart för den dagen.

Om du vill testat detta, lägg din spole med fluglinan på i en skål med vatten och låt stå i en timme. Gå sedan ut och testa linan.


Fluglinor > Friktion


Jag såg ett clip på Youtube där en företrädare för den största lintillverkaren i världen berättade hur de mäter friktionen på sina fluglinor. De har en maskin med en polerad yta på som de släpar linan över och mäter sedan motståndet (friktionen).
På så vis så kommer de fram till saker som "50% lägre friktion än tidigare". Smaka på det, 50% är en väldigt hög siffra i de här sammanhangen. Jag har länge misstänkt att detta har skett i rena laboratorium-miljöer. Detta förfarande med att släpa linan över den polerade plattan säger bara en enda sak, linans friktion över den polerade plattan. Ingenting annat. Testformen är helt irrelevant.

Fluglinor utsätts för vatten, kalk, alger, pollen mm. Linan går dessutom i vinkel mot toppöglan. Om man når 50% mindre friktion här så har man åstadkommit någonting helt unikt!


Allmänt om Fluglinor


Linkontroll och linhastighet är två ord som skiljer agnarna från vetet. Med mer fart och kontroll så avslöjas bristerna och alla fluglinor är inte lika bra längre. Sedan 1984 fram till idag så har jag ägt flera hundra olika fluglinor. Jag har testat ännu fler. Utöver detta så har jag en genuin erfarenhet av att "klippa o klistra" s.k custom-linor. Detta ger ger en god förståelse över hur olika delar av linan påverkar kasten. Det här är nödvändig kunskap som krävs för att förstå fluglinornas funktion. Det här är en värdefull kunskap som alla inte har.

Nästa gång du tänker köpa en ny fluglina, vänd dig till dem som har god erfarenhet av fluglinor. Du sparar både tid och pengar på det.


Om Backing


Backing är den tunna linan i botten av spolen som fungerar som en reserv i fall du får på fiskar som gör längre rusningar.
Backing-linor med fräna skarpa färger har ett syfte, det ska se coolt ut med den skarpa färgen på rullen.
Bra att veta, backing-linor i skarpa färger som knallgul eller skarpt orange färgar lätt av sig på fluglinor av ljusare färger.
Av denna anledning så har jag gått över till att använda vita och svarta  backing-linor.
En del svarta backing-linor färgar av sig.


En bra Fluglina


En bra fluglina är en lina som har för ändamålet rätt vikt, rätt klumplängd, bra linprofil (tapering) och det viktigaste av allt, en bra coating (plast). Även om det finns personliga preferenser så handlar det inte om tycke och smak. En del fluglinor kastar helt enkelt bättre än andra, oavsett vad man tycker. Det är fakta som man kan testa och mäta fram.

Det spelar ingen roll vad en fluglina väger eller hur den är taperad om coatingen inte håller måttet. En lina med dålig coating kommer alltid vara en sämre presterande fluglina. Ingen kastteknik i världen kan ändra på det, vilket en del påstår. En skröna helt enkelt.


En dålig Fluglina


Att fiska med billiga undermåliga fluglinor är bortkastad tid. Extra korkat blir det om man har ett premium-spö med en dålig lina.
Jag har sett det ett antal gånger där någon försöker flugfiska med ett billigt set som kommer med en usel fluglina.
Hur ska man kunna lära sig att kasta när grejerna som man jobbar med inte fungerar? Bortkastad tid.

Det är möjligt att nå god kastprestanda med billigare spön om de kombineras med rätt typ av lina.
Ett spö för 11 000 kr med en medioker fluglina är som bäst en medioker kombination. Man kan inte fuska med fluglinor.


Jag kan också råda er att vara försiktiga med att köpa linor på ebay och likande sajter. Kvaliteten på det ni får kan variera kraftigt. På dessa sajter så har det förekommit fluglinor som är över 20 år gamla. Man kan se det på vilken förpackning linorna har.


Pris vs. Prestanda


Låt inte fluglinans pris övertyga dig om dess förträfflighet. Du kan också ha köpt en riktigt bra lina som du använder på fel ställe eller på ett felaktigt sätt. Att en lina kostar mycket eller säljer bra är ingen garant för att det är en bra fluglina. De fluglinor som säljer bra har ett starkt varumärke och/eller en bra marknadsföring i ryggen. Historiskt så finns det exempel på fluglinor som har sålt väldigt bra men som har haft väldigt medioker kastprestanda. Det finns sådana i nutid också.


Flugline-tester


Det har inte gjorts ett enda seriöst test på fluglinor i Sverige. Det kommer troligen inte att ske heller. Först och främst så är det rent praktiskt knepigt att genomföra. Man måste få ihop en erfaren stab som har goda kunskaper inom kastteknik. Ett test måste göras av fristående personer som inte har några lojaliteter åt något håll. Fiskemagasinen kan inte göra det, de lever på reklampengar och de kommer inte att bita den hand som föder dem. Bedömningen kommer bli väldigt knepig, när är en fluglina bra? Ska det vara den ultimata kompromissen eller specialist-linan som är optimerad för sitt ändamål? Nu fick du lite att fundera över.


Lina för Underhandskast


En lina för underhandskast kan delas upp i två delar, kastvikt och skjutlina. Kastvikten måste vara rätt och av rätt längd för ändamålet. Detta måste kombineras med en runningline av god kvalitet. Det är runninglinens kvalitet som slutligen avgör hur bra linan kommer att fungera. Skjutlinan måste vara hal, flytande och trasselfri. Som linor av WF-typ så fungerar både Trout Boss och Compact Float utmärkt till UH-kast, mycket bättre än gemene "standard WF-lina". Trout Boss och Compact-serien har samma hala typ av coating.
Som underhandslina i strömmande vatten, Trout Boss gör det med bravur, men det finns ingen av mig känd lina som rår på en Compact Float i detta avseende. Vilken kontroll!


Torrflugelinor


Linor som presenterar nätt och fint har i regel mindre mängd massa i den främre delen av linan. Det handlar oftast om linor i lägre linklasser, # 2-4. Dessa linor plaskar mindre och orsakar mindre spray när linan lyfts ur vattnet. Bra.


Nackdelen med den här typen av linor där massan har flyttats längre bak på klumpen är att de blir känsliga för vind. Den lilla massan som finns kvar i linans främre del orkar inte rulla ut flugan och tafsen. För att kompensera för detta så måste man lägga till mer kraft i kasten, vilket motverkar syftet med linans tilltänkta funktion. Jag ogillar den här lintypen skarpt och avstår från att använda dem.

Allt fiske, särskilt torrflugefiske handlar om kontroll. Det får man med en framtapering som på t ex Trout Boss och Longbelly Distance.
Linan måste rulla ut med kontroll.


Klumplängd


Klumpen är linans kastvikt och varierar i diameter och vikt. Klumpens längd bör vara anpassad efter fiskeplatsen och på vilket sätt du kastar och fiskar. Generellt så gäller följande, på trängre platser med begränsade utrymmen så fungerar en kort klump bäst. På öppna platser med gott om utrymme så kan man kasta längre med kontroll om klumpen är längre.


Tapering


Tapering betyder avsmalnande. En fluglina kan variera i diameter genom hela sin längd. Den förutbestämda vikten, låt oss säga 12 gram ska portioneras ut på linans längd. Beroende på var på linan vikten hamnar så ger detta linans dess profil, karaktär och tempo. Det spelar oftast mindre roll om linan har sju eller åtta fots framtapering, fyra eller sex fots bakre tapering. Det viktigaste är att linan har rätt vikt och är tillverkad av en bra plast. Utan dessa två egenskaper så är linans taperingen sekundär.


Custom-Linor


En custom-lina är en kapad DT-lina som kopplas ihop med skjutlina. Fördelen med detta är att längd och vikt kan anpassas exakt efter fiskeplatsen. Man kan också välja diameter och typ av skjutlina som kan ge olika önskade effekter (även oönskade). Systemet med custom-linor är i grunden väldigt bra men kräver kunskaper. Därför så är det väldigt få som håller på med det.
Tittar vi på tvåhandssidan så är det så gott som uteslutande skjutlinor, klumpar och spetsar som gäller.

Rengöra Linan?

Ska man behöva kladda med att rengöra fluglinan? Du kommer inte undan. Det här är en av de viktigaste sakerna som det slarvas något oerhört med. Fluglinorna kastar som bäst när de är rena. Om du struntar i att rengöra dina linor, varför ens betala en tusenlapp för den?

Jag uppdaterar denna text av anledningen att jag inte längre rengör mina linor lika ofta. Tidigare så gjorde jag det nästan inför varje fiskepass. Det här gäller för Cortlands premium-linor från år 2018 och framåt. De drar inte alls åt sig smuts på samma sätt som tidigare.

Hursom, jag rekommenderar fortfarande rengöring av linor då det inte skadar så länge det görs på rätt sätt och framför allt om du använder andra fabrikat än Cortland.


Den snabba varianten, man fäster bakänden på linan på t ex ett träd med ett häftstift, tar en bit hushållspapper med en droppe Tiemco på och drar bakifrån och framåt 3-4 gånger. Sträck linan lätt.

Man kan sprida ut linan på golvet hemma och veva in den igen med papper/Tiemco. Det är inte lika bra som i exemplet ovan, men bättre än ingenting. Det händer att jag spolar upp linan på en spole med en batteridriven borrmaskin och vevar sedan tillbaka den med en tuss med Tiemco Line cleaner på. Det tar någon minut på sin höjd.

Djuprengöring, se bilden. Spola av linan och lägg den i en skål med ljummet vatten och en skvätt Grumme Såpa. Låt ligga i någon timme. En djuprengöring rekommenderas efter ungefär var 4-6 fisketur.
Eftersom linan ska av från spolen, tänk på att linan ska tillbaka till spolen senare vid återspolningen till rullen. Stoppa in en penna eller något annat genom hålen på spolen (som inte skadar linan). Syftet med detta är att ge linan större diameter än spolen, så att linan kan läggas tillbaka till spolen senare.
Jag brukar använda 2 st Thorsman plastpluggar, mest för att jag råkar ha sådana i lådan.
Djuprengöring med Grumme såpa (har inte testat andra märken) ger en ren lina som glider bra utan att behandlas med Tiemco.


Att hoppa över rengöringen av linan är lika begåvat som låta bli att valla sina skidor. Dåligt glid blir slitsamt i båda fallen. Att rengöra en fluglina är någonting som alla klarar av, som tar några minuter. Teskedarna på bilden är till för att hålla linan under vattnet.

Varning!

pen
pen.2
bosch.1

När du spolar på en fluglina på din rulle så händer det att man använder en blyertspenna som man stoppar genom centrumhålet på spolen. Sedan så placerar pennan och spolen mellan fötterna. Vi har ju bara två händer. Jag avråder dig att använda denna metod. Om spolhalvorna åker isär så ramlar linan av spolen och du har ett trassel som inte är av denna värld. Linan kan efter detta tvinnas till den grad så att den är oanvändbar.

Fråga efter hjälp eller använd en kort bult (M8) som du sätter fast i chucken på en batteridriven borrmaskin. Om bulten är för lång så kan du råka ut för samma sak som med pennan, dvs att spolhalvorna åker isär. Jag använder en M8-bult som är ca 40 mm lång.