Fluglinor

Fluglinor

Linan är prio ett!


Fluglinan är prio ett i hela din utrustning. Det är linan som bestämmer bland annat vilket djup du ska fiska på. Det är linan som avgör hur bra du kan kasta på just den fiskeplats du befinner dig på. Det är inte tycke och smak som avgör när en lina är bra. En fluglinas kvaliteter kan testas och mätas fram. Alla dåliga fluglinor presterar dåligt och inte ens den bästa av kasttekniker kan ändra på detta. Alla ni som har erfarenhet av bra som dåliga fluglinor vet exakt vad jag menar. En dålig lina fungerar alltid dålig, punkt.

Flera kunder upprepar samma sak, dvs att det kan vara svårt att köpa en lina av en handlare idag. Grovt generaliserat, handlarna tycker att alla fluglinor är lika bra. Detta grundar sig troligen på att de inte testar det som de själva säljer? De kan också ha bristande kunskaper om fluglinornas egenskaper. Det kan också vara så att kasttekniken kanske inte är tillräckligt god för att avgöra sådant.

Då blir man ett lätt offer för en aggressiv marknadsföring.

Detta är anledningen till Netlines finns, vi har som mål är att hjälpa till att räta ut frågetecknen i flugline-djungeln. Att finna passande fluglinor kan vara både dyrt och tidskrävande. Vi kan det här och har ambitionen att bli bäst i landet på fluglinor. Erfarenheten som vi har står på stabil grund. En aggressiv marknadsföring påverkar inte våra åsikter eftersom alla linor testas i praktiskt fiske. Vi kommer alltid att säga vad vi tycker.


Varför Cortland?


Cortlands linprogram idag, med Trout Boss, Longbelly Distance (även Omni-Verse) och Compact-serien är ett rejält lyft och de har aldrig varit bättre än de är nu. De nya linorna från 2018-19 har en helt ny coating och de är de bäst kastande linorna som jag någonsin har fiskat med. Det här är det första riktiga lyftet på fluglinemarknaden som jag kan komma ihåg. Läs vidare...

I alla år, mer än 35, så har jag köpt nya WF-linor av det som kallas för "toppklass", för att efter en halvtimmes fiske byta rulle till en med egentillverkad custom-lina på. De tidigare WF-linorna har helt enkelt varit för tröga, de skjuter dåligt efter att ha utsatts för vatten.
Jag talar om linor som anses vara de bästa som finns på marknaden. Jag tillhör de skickliga flugkastarna så det är inte kasttekniken som felar.
Cortlands senaste linor är ett lyft, de kastar och skjuter bättre än tidigare. När du köper linor, se till att du får de nyare linorna, så att du får den senaste tekniken. Vi säljer enbart nya linor.

Tidigare så har jag kapat mina egna linor, s.k custom-linor. Detta har jag slutat med. Det säger att någonting har hänt på utvecklingssidan. De nya linorna skjuter så pass bra så att custom-linorna har blivit överflödiga.


Cortlands förträfflighet ligger i materialen, särskilt i kvaliteten på coatingen. En lina ska stå pall för de element som den utsätts för under fisket. Vad en fluglina presterar i rena laboratorium-miljöer är irrelevant.

Vem Tillverkar Linorna?


Det finns en handfull lintillverkare i världen, de stora är Rio, Scientific Anglers*, Airflo och Cortland. Dessa fyra tillverkare är de som förser tusentals mindre varumärken med fluglinor. Dessa linor tillverkas efter beställarens egna specifikationer.

Här följer lite hårda fakta, som en del kommer att ogilla. Ingen lintillverkare i världen kommer någonsin att producera bättre fluglinor till någon annan som säljs under ett annat varumärke. Alla Premium-linor som tillverkas säljs under varje tillverkares eget varumärke. Detta är ren marknadslogik. Allt annat vore förödande.

De "hajpade" märkena utan egen tillverkning, de sitter i knäna på tillverkarna. De som saknar egen tillverkning får snällt finna sig i att som bäst få det näst bästa. Om du söker efter de bästa fluglinorna som finns, välj en Premium-lina tillverkad av någon av de fyra stora.
*Scientific Anglers är uppköpta och ägs av Orvis idag.

Kastteknikens Betydelse


Ett faktum som man måste förhålla sig till är att en del fluglinor kastar bättre än andra. Det finns förklaringar till det. Det första kravet på en fluglina kommer alltid att vara du, dvs är du duktig eller en oerfaren kastare? En sanning som svider för en del är att det krävs en god kastteknik och erfarenhet för att kunna avgöra vad som fungerar bra och vad som inte gör det. Detta gäller inom alla genrer.


Den vanligaste förekommande skrönan inom området är att en skicklig kastare kan hantera vilka linor som helst, "han kan ju kasta..." Har du någonsin hört en rallyförare säga "jag kan köra hur fort som helst med vilken bil som helst, jag är ju duktig på att köra."
Det kommer aldrig att hända. Har man tagit sig dit upp så vet man hur det ligger till och vet vikten av rätt utrustning.
Det är likadant med duktiga flugkastare, har man tagit sig ända dit så vet man att utrustningen har betydelse. Detta vet jag eftersom jag är en av de skickliga kastarna.
Goda kunskaper kan aldrig ersätta undermålig utrustning. En bra utrustning kan heller inte kompensera för undermåliga kunskaper. För att ytterligare vidga detta ämne, om alla linor kastar lika bra, bara man kan kasta, varför finns det tusentals modeller/varianter på fluglinor? Att alla linor fungerar lika bra bara du kan kasta, detta är ingenting annat än en ren skröna!


Fluglinor vs. Vatten


Fluglinor har en unik egenskap, de tål nämligen inte det element som de är tänkta att verka i, vanligt sjövatten. Så gott som samtliga fluglinor tappar skjutet (glidet) efter en stunds kastande i vattnet. Detta gäller i synnerhet de flytande linorna. Det finns linor som tappar glidet helt efter ett par minuters kastande i vatten. Det här är det mest besvärande problemet med fluglinorna idag.
Skrytsam reklam om nya påfund som ska göra linorna bättre och halare avslöjas snabbt i vanligt vatten, ibland på bara ett par minuter. När den blöta fluglinan lägger sig på spöklingan och klibbar fast, eländet har bara börjat. De linor som har fungerat bäst för mig under praktiskt fiske är Cortland.
Alla fluglinor ska testas i sitt rätta element, dvs i vatten. Vilken friktion linan har i ett laboratorium-test saknar betydelse. Vanligt sjövatten räcker för att få de flesta linor ur balans.


Fluglinans Friktion


Jag såg ett clip på Youtube där en företrädare för den största lintillverkaren i världen berättade hur de mäter friktionen på sina fluglinor. De har en maskin med en polerad yta på som de släpar linan över och mäter sedan motståndet (friktionen) på linan.
På så vis så kommer de fram till saker som "50% lägre friktion än tidigare". Jag har länge misstänkt att detta sker i ren laboratorium-miljö. Detta förfarande med att släpa linan över den polerade plattan säger en enda sak, dvs linans friktion över den polerade plattan.

Jag ser denna testform som totalt irrelevant. Linans verkliga friktion är någonting som sker ute vid vattnet i vått tillstånd. Linor som utsätts för vatten, alger, pollen, kalk, smuts mm kommer att visa helt andra resultat. En våt fluglina har högre friktion och klibbar mot spöklingan, särskilt i bakkastet. Den högsta friktionen borde rimligtvis uppstå vid toppöglan, beroende på vilken vinkel fluglinan har mot toppöglan. Ju lägre grad på vinkeln, desto högre friktion.


Jag har testat massvis av de här linorna med s.k "super-coating" som ska ha extra låg friktion. Jag har inget laboratorium så alla tester har skett ute vid vattnet. Jag har inte kunnat bekräfta den super-låga friktionen. De linor som har fungerat bäst ute vid vattnet, som har behållt glidet längst har alla varit tillverkade av en och samma tillverkare. Gissa vilken!Allmänt om Fluglinor


Linkontroll och linhastighet är två ord som skiljer agnarna från vetet. Med mer fart och kontroll så avslöjas bristerna och alla fluglinor är inte lika bra längre. Sedan 1984 som jag har varit aktiv inom flugfisket så har jag ägt flera hundra olika fluglinor. Jag har testat/kastat ännu fler! Utöver detta så har jag en genuin erfarenhet av att "klippa o klistra" s.k custom-linor. Detta ger ger en förståelse över hur olika delar av linan påverkar kasten. Det här är nödvändig kunskap som krävs för att förstå fluglinornas funktion. Det här är en värdefull kunskap som alla inte har.

Nästa gång du tänker köpa en ny fluglina, vänd dig till dem som har god erfarenhet av fluglinor. Du sparar både tid och pengar på det.


Prissättningen på Linor


Cortlands linor kostar lika mycket som konkurrenternas linor gör i motsvarande klass. Jag har valt att ligga lägre prismässigt för att få igång försäljningen. Den svenska kronan har tappat 30% av sitt värde, varav 20% under de senaste åren. Detta kommer att till slut märkas av och det kan ses bland annat på priset på premium-spön som idag kan kosta 13-14 000 kr. För bara något år sedan så kostade de ca 9000 kr. 
Jag kan redan nu förvarna om att priserna kommer att stiga och att jag har hittills själv tagit på mig de ökade kostnaderna. Det är inte hållbart i längden. Netlines prissättning kommer att följa inköpspriset, som påverkas i huvudsak av valutakursen.
Vi har nu sålt ut alla äldre rea-linor och vi har inga stora lager. Detta ger en fördel för dig som kund, vi säljer endast nytillverkade linor.

Cortland i Sverige


Cortland är stora internationellt men är små på den nordiska marknanden. Jag skyller detta på varumärkets tidigare generalagenter som knappast kan göra anspråk på att ha gjort ett bra jobb. Marknadsföring är viktigt och Cortland har saknat en god representant för varumärket i norden. Här ska man poängtera att det är ett svårt uppdrag att marknadsföra fluglinor. Jag gissar på att det finns en handfull personer i landet som har kompetensen som krävs för det.

Att marknadsföringen har betydelse finns det bevis för. Flera av de bäst säljande fluglinorna i norden under de senaste decennierna har varit mediokra produkter som inte har tillhört de stora tillverkarnas Premium-segment.


444 Classic-Serien


Den där eviga 444 Classic-serien som har funnit med i över 50 år, en del frågar sig "utvecklas inte Cortland?"

Här gör många helt fel analys! Varför byter de s.k specialisterna regelbundet ut sina linprogram? Svaret är enkelt, de är inte populära längre, de säljer dåligt. Cortland 444 Classic har existerat i över 50 år och tillhör än idag de bäst säljande linorna i världen. Det kan inte enbart bero på tur. Cortland 444 Classic-serien tillhör än idag också de bäst kastande fluglinorna på marknaden. En 444 Modern Trout eller 444SL, de tål att jämföras mot det mesta på marknaden idag. I sin prisklass så är de helt outstanding.

Cortland 444 Classic-serien utgörs av hela 444-serien, som t ex 444 Peach, 444 SL, Modern Trout, Big Shot, Clear Camo med flera.


En bra Fluglina


En bra fluglina är en lina som har för ändamålet rätt vikt, rätt klumplängd, bra linprofil (tapering) och det viktigaste av allt, en bra coating (plast). Även om det finns personliga preferenser så handlar det inte om tycke och smak. En del fluglinor kastar helt enkelt bättre än andra, oavsett vad man tycker. Det är fakta som man kan testa och mäta fram.

Det spelar ingen roll vad en fluglina väger eller hur den är taperad om coatingen inte håller måttet. En lina med dålig coating kommer alltid vara en sämre presterande fluglina.


En dålig Fluglina


Att fiska med billiga undermåliga fluglinor är slöseri med tid. Extra korkat blir det om man har ett premium-spö, då det dyra spöts goda prestanda inte kommer till användning. Jag ser detta ofta, någon som försöker flugfiska med ett billigt set som har en usel fluglina. Hur ska man kunna lära sig att kasta när grejerna som man jobbar med knappt fungerar? Det är möjligt att nå hyfsat god kastprestanda med ett billigt spö om den kombineras med en bra fluglina. Bra spön med dåliga linor, det fungerar aldrig, oavsett hur duktig man är!

Jag kan också råda er att vara försiktiga med att köpa linor på ebay och likande sajter. Kvaliteten på det ni får kan variera kraftigt. På dessa sajter så har det förekommit fluglinor som är över 20 år gamla. Man ser det på vilken förpackning linorna har.


Pris vs. Prestanda


Låt inte fluglinans pris vara det som intalar dig att det rör sig om en bra fluglina. Du kan ha köpt en riktigt bra lina som du använder på fel ställe eller på ett felaktigt sätt. Att en lina kostar mycket eller säljer bra är ingen garant för att det är en bra fluglina. De fluglinor som säljer bra har ett starkt varumärke och/eller en bra marknadsföring i ryggen. Historiskt så finns det exempel på fluglinor som har sålt väldigt bra men har haft medioker kastprestanda. Det finns sådana i nutid också.


 Slät eller skrovlig Coating?


När det gäller en slät eller en skrovlig coating, vilken fungerar bäst? Jag har inga vetenskapliga bevis för detta men har upptäckt att släta linor kastar bättre, behåller glidet längre. Min förklaring till detta är att smuts, pollen, alger mm fastnar lättare på en skrovlig ojämn yta. Smutsen lägger sig i porerna som blir svår att komma åt. Ett exempel taget ur verkligheten men i ett annat sammanhang, om du ska limma ihop två ytor så måste dessa ruggas upp först för att limmet ska fästa. På en slät yta får limmet inget fäste.

På Cortlands släta och jämna ytor fastnar inte smutsen lika lätt vilket innebär att linan behåller glidet en längre tid.


Flugline-tester


Det har inte gjorts ett enda seriöst test på fluglinor i Sverige. Det kommer troligen inte att ske heller. Först och främst så är det rent praktiskt knepigt att genomföra. Man måste få ihop en erfaren stab som har goda kunskaper inom kastteknik. Ett test måste göras av fristående personer som inte har några lojaliteter åt något håll. Fiskemagasinen kan inte göra det, de lever på reklampengar och de kommer inte att bita den hand som föder dem. Bedömningen kommer bli väldigt knepig, när är en fluglina bra? Ska det vara den ultimata kompromissen eller specialist-linan som är optimerad för sitt ändamål? Nu fick du lite att fundera över.


Lina för Underhandskast


En del linor är mer lämpade för underhandskastet än vad andra linor är. En UH-lina som presterar som bäst är en kapad klumplina som har en klump av rätt längd och vikt och till sist, det viktigaste av allt, en riktigt bra flytande skjutlina. En bra UH-lina fungerar alldeles utmärkt att överhandskasta med. De fungerar som en WF-lina, fast de har mycket bättre "drag" (skjut).


Torrflugelinor


Finns det torrflugelinor? Egentligen inte, det handlar mer om att välja rätt linklass. Om man vill torrflugefiska riktigt delikat så är det bara att gå ner i linklass som gäller till ett spö i klass 3-4, gärna ännu lättare om det är möjligt.

Så kallade presentations-linor, där man har flyttat vikten långt bak på klumpen för att göra spetsen lättare, detta görs inte utan komplikationer. Jag har dåliga erfarenheter av den här typen av linor. Då linorna har en lång lättare front så har dessa linor för låg energi i slutfasen av kastet. De sträcker ofta dåligt och de tål inte vind över huvudtaget. Man måste också kasta dessa linor lite hårdare för att kompensera för den lägre massan i linans främre del.  Mindre massa i all ära men kontroll är viktigare, särskilt vid torrflugefiske. 


Klumplängd


Klumpen är linans kastvikt och varierar i diameter och vikt. Klumpens längd bör vara anpassad efter fiskeplatsen och på vilket sätt du kastar och fiskar. Generellt så gäller följande, på trängre platser med begränsade utrymmen så fungerar en kort klump bäst. På öppna platser med gott om utrymme så kan man kasta längre med bra kontroll med en längre klump.


Tapering


Tapering betyder avsmalnande. En fluglina kan variera i diameter genom hela sin längd. Den förutbestämda vikten, låt oss säga 12 gram ska portioneras ut på linans längd. Beroende på var på linan vikten hamnar så ger detta linans dess profil, karaktär och tempo. Det spelar oftast mindre roll om linan har sju eller åtta fots framtapering, fyra eller sex fots bakre tapering. Det viktiga är att linan har rätt vikt och är tillverkad av en bra plast. Utan dessa två egenskaper så är linans taperingen sekundär.


Custom-Linor


Tidigare så var man tvungen att kapa och väga sina linor själv.  Detta berodde på att de tidigare WF-linorna hade dåligt glid. Detta har jag ägnat mig åt i årtionden och antalet kapade linor är stort. Från och med 2018 så har jag slutat med detta då Cortlands nya linor har tillräckligt bra glid och behåller detta länge. Detta är ett bevis på att någonting har hänt i utvecklingen. Dessa linor som åsyftas är Trout Boss, Omni-Verse och Compact-serien.

Rengöra Linan?

Ska man behöva kladda med att rengöra fluglinan? Du kommer inte undan. Fluglinorna kastar som bäst när de är rena. Om du struntar i att rengöra din lina, varför ens betala en tusenlapp för den? Jag rengör mina linor så gott som inför varje fiskepass. Man fäster bakänden på linan på t ex ett träd med ett häftstift, tar en bit hushållspapper med en droppe Tiemco på och drar bakifrån och framåt 3-4 gånger. Man kan dra ut linan på golvet hemma och veva in den igen med papper/Tiemco. Det är inte lika bra som i exemplet ovan, men bättre än ingenting.

Djuprengöring, se bilden. Spola av linan och lägg den i en skål med ljummet vatten och en skvätt Grumme Såpa. Låt ligga i någon timme. En djuprengöring rekommenderas efter ungefär var 4-6 fisketur.  När du spolar av linan från rullen, stoppa gärna en penna eller liknande genom hålen på spolen. Linan måste få större diameter än spolen då den ska tillbaka dit vid återspolning till rullen. Skedarna är där för att hålla hela linan under vattnet.
Skillnaden mellan en ren kontra smutsig lina kan vara mer än 10 meter i kastlängd. Rengöringen tar några minuter, en smutsig lina skjuter dåligt en hel fiskedag. Är det värt att låta bli?