testarean

Test-Arean

Här presenteras alla linor som vi säljer och lite annat också. Det är tänkt att du ska finna information långt mer än bara prislapp och artikelnummer. På sikt så är det tänkt att fungera som en "fakta-bank" där man kan finna all information samlat på ett ställe.

Fakta kommer alltid väga tyngre än känslor. Även om det finns personliga preferenser så handlar det inte så mycket om tycke och smak. En del fluglinor kastar helt enkelt bättre än andra oavsett vad man tycker. Detta kan man testa och mäta fram.

Det är mycket Cortland här och anledningen är begriplig. Cortlands linprogram idag är enligt mig ett rejält lyft jämfört med allt tidigare och de har aldrig varit bättre än nu. Linorna från år 2018-19 är de bästa som jag någonsin har kastat med. De nya linorna heter Trout Boss HTx (nyaste modellen, den tredje i ordningen), Omni-Verse och Compact-serien som finns i både flytande som sjunkande.

Orvis Helios 3

Det finns många riktigt bra spön på marknaden idag. Även de billigare spöna har lyft sig rejält under de senaste åren. Det finns inga sensationella skillnader spöna emellan och mycket handlar om känsla. När jag för första gången testade föregångaren, Helios 2 så slogs jag av spöts väldigt låga vikt och goda känsla. Orvis tillverkar inga påkar. Kastmässigt så ligger Helios 2 i toppskiktet. Sedan så kommer Orvis ut med Helios 3 och det mesta som man hörde handlade om designen. En del avskyr det vita fältet (på bilden, spöt är i övrigt svart), andra tycker att det är coolt och en del bryr sig inte alls.


Nu har jag testat Helios 3 i klass #6, med flera olika linor i klass 5-6-7. Samtliga av dem har fungerat bra, men till olika tillämpningar. Linor i klass 6-7 fungerar till det vanliga fisket och en lina i klass 5 har jag använt till det "torra fisket". Jag har då använt en Cortland Omni-Verse i klass 5. Under goda omständigheter så har man kunnat kasta riktigt långt med en lina i klass 5, i de bästa fallen så har man kunnat mata ut hela linan (30 m). Det anmärkningsvärda är att spöt hanterar även lättare linor på ett galant sätt. Så har det inte sett ut med de tidigare Premium-spöna som jag har ägt. De har varit känsliga för lättare linor än den linklass som har rekommenderats.
Rätt klass på mitt spö, Orvis Helios 3D 906-4 är en lina i klass 6, även om den hanterar en 5:a och en 7:a galant.


Orvis helios 3 har flera goda egenskaper, den mest framträdande enligt mig är känslan. Att hålla lång lina i luften, se linan dra iväg i bakkastet och sedan ut igen, vilken kontroll, vilken linhastighet. Spöt som jag har är en 3D, dvs "Distance", men känslan är helt enorm, obeskrivlig. Jag har inte testat 3F-modellen, dvs den lugnare "Feel-modellen", men som känslan är i 3D så undrar man verkligen...


Mitt tidigare favorit-spö heter Sage Method, lätt, snabbt och med bra känsla. Det spöt är än idag i toppklass. Säga vad man vill, Helios 3D är en nivå högre, bättre. Av alla de som jag har talat med hittills, som känner till Helios 3D, de säger samma sak, "Helios 3D är det bästa spöt som har tillverkats". Jag instämmer i den kören. 
Du måste inte tycka likadant, men prova Helios 3D innan du köper ditt nästa Premium-Spö av annat märke. Det kostar ingenting, men det kan övertyga dig i ditt beslut, oavsett vilket fabrikat du sedan väljer.


Spön är en fråga om tycke och smak, vilket fluglinor inte är. Enkelt förklarat, fluglinor kan man testa och mäta fram skillnader på. Det blir svårare med spön, byt lina och du får olika resultat, hur ska det värderas?

Att Orvis Helios 3D tillhör de bästa spöna på marknaden idag behöver ingen tvivla på. Det handlar bara om du gillar känslan i dem. 
De flesta av er kommer att göra det, om ni har kastat spöt med en bra fluglina.
Både Trout Boss, Omni-Verse och Compact-serien är bra fungernade val för Helios 3D, likaså den traditionella 444-serien.


Orvis har 25 års garanti på sina spön, som täcker alla typer av skador, även sådana som du har orsakat själv. Bara det här är ett incitament till att köpa Orvis flugspön. För de flesta av oss så har man sitt flugspö för resten av livet.

Cortland Omni-Verse

Cortland har hela tiden sagt att Omni-Verse är den månsidigaste linan" i deras program. Jag har varit något skeptisk, har dock fått revidera och det rejält. En avgörande punkt i detta är att mitt förra spö inte passade viktmässigt bra till linan som jag har. 
Omni-Verse är en longbelly-lina som håller rätt linklass enligt AFFTA. Jämfört med Trout Boss, båda linorna flyger enkelt ut med ett bakkast, vad mer kan man begära? Skillnaden linorna emellan är att Omni-Verse har ett lite lugnare tempo, dvs Trout Boss är kastmässigt en lite aggressivare. Cortland Omni-Verse har lite mjukare coating än vad Trout Boss har, ytan är otroligt slät, jämn och fin.

 

Jag har tidigare testat en sådan här lina i klass 5 på ett Sage Bolt i klass 5, vilket inte fungerade något vidare. Därav den tidigare skepsisen. Exakt samma lina på ett Orvis Helios 3, 906-4 (9 fot, klass 6) fungerar helt utmärkt. Kombinationen, om än något lätt, håller absolut toppklass, bland det bästa som jag någonsin har testat. Det går inte att beskriva med ord. Ni som kan, kom förbi och testa. Ni kommer att få uppleva en kombination som är svårslagen!


Vad skiljer linornas egenskapet åt?
Trout Boss har med sin kortare klump vassare egenskaper i strömmande vatten och på ställen med begränsade kastutrymmen. Trout Boss tål mer vind och klarar av något tyngre flugor, den har kortare framtapering. I övrigt, Omni-Verse kastar mjukare och mer delikat, en riktig "torrfluge-lina". Det som återstår är att se hur en medelgod kastare hanterar linan. Duktiga kastare älskar linan!
Omni-verse påminner en del om Scientific Anglers "Trout", de har samma tempo. Som sagt, ett lyft och hela linan flyger ut, det gäller även Trout Boss.

Nu kan jag säga, efter att ha fått revidera, Omni-verse är utan tvekan en av marknadens trevligaste fluglinor att kasta med.
De flesta fluglinorna på marknaden idag, i samma linklass, de ser ganska så likadana ut och väger något sådär lika mycket. Det som vi märker av vid kastandet är linans vikt och kvaliteten på coatingen. Cortlands linor har enligt mig den bästa coatingen, vilket är anledningen till de goda kastegenskaperna.
Du som fiskar med DT-linor och har svårt för WF-modeller, du ska direkt testa en sådan här lina! Sedan kan du lägga dina DT-linor på hyllan.


Omni-Verse finns i två färger och jag har valt den lite diskretare färgen moss-white, före den orange-vita diton.
Som sagt, jag uppmanar er, ni som kan, ta med er favorit-lina och kom över på ett besök och testa...


Cortland Compact Intermediate

En lina med en kort intermediate-klump (långsamt sjunkande) på 8.05 meter och med en flytande skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre.

Linan med sina korta och branta taperingar ger linan kraft att vända över stora och tunga flugor samt att hantera blåsiga förhållanden. En standard WF-lina kommer inte ens i närheten...Det här är en lina med mycket god kastprestanda, rent av den bästa som jag någonsin har kastat med.


Linan har en långsamt sjunkande transparent (genomskinlig) klump med flytande skjutlina i samma plast som Trout Boss. Att skjutlinan ska flyta är en självklarhet, det vet alla som vadar. Att linan är gjord i HTx-coating är anledningen till att den skjuter så bra som den gör. Under goda omständigheter så kan man skjuta ut hela linan (30 m lång), ett lyft och hela linan swishar iväg. Linans korta framtapering ger tillräckligt med kraft för att slå ut större flugor och klarar av vind som få andra linor gör. Cortland Compact-serien (finns som flytande också) är fluglinornas arbetshäst.


Jag förutspår att den här typen av fluglinor med korta klumpar och branta taperingar kommer att dominera marknaden inom kort. En lina med kort klump ställer vissa krav på kasttekniken, sätt fart på linan och skjut! Ett par luftkast räcker. Jag upprepar, dessa linor ska skjutas ut, inte kastas ut. Den är inte alls svårkastad, tvärtom!


En fördel är att den här typen av linor med korta klumpar och som har "bra drag" hjälper till med att få ordning på kasttekniken. Det innebär att man skjuter mer lina och gör färre luftkast.

Om jag skulle beskriva Compact Intermediate med andra ord: Det är som en turbo-diesel med fyrhjulsdrift, den tar sig fram överallt. Komforten är inte alltid på topp, men fram kommer man!


Min övertygelse är att transparenta linor/klumpar fångar mer fisk, det har jag märkt. När en sådan lina kastar så pass bra som Compact Intermediate gör så kan man inte klaga där heller. När linan dessutom har flytande skjutlina i HTx-plast, det blir inte bättre än så. Som sjunkande alternativ så är detta linan som jag rekommenderar allra mest. De som hittills har testat linan, de har bara skrattat och köpt en! Sjunkande linor ger mer fisk, det vet de flesta. Linan finns i flera klasser.


Compact Float

Samma lina som ovan men i helt flytande. Den här typen av linor med korta klumpar och branta taperingar är de effektivaste linorna som finns. De har en högre energi i samtliga delar av kastet. De klarar av vind på ett sätt som "standard WF-linor" inte kommer i närheten av. Blåser, det gör det ju nästan jämt. Nu funderar säkert någon "linan plaskar för mycket, man kan inte torrflugefiska med den". Det går alldeles utmärkt, jag har fiskat med små Klinkhammers (och fått fisk) med en 444 Big Shot i klass #7, som är samma typ av lina. Att linan har mer energi ger bättre kontroll på kasten, det kan också plaska mer. Det blir ditt jobb att ordna till tafsen och sedan kasta linan rakt framåt. När linan har sträckt ut och landar på vattnet så är den som vilken annan lina som helst i samma linklass.

När det gäller underhandskast, den utklassar samtliga "standard WF-linor". Så effektiva som dessa linor är, det känns nästan som lite fusk att använda dem. Det finns ju redan några linor på marknaden med korta klumpar, varför skulle den här vara annorlunda?

Den här har Cortlands coating, i HTx-plast, det har inte de andra!

Trout Boss HTx

Trout Boss HTx, den tredje generationen, är en väldigt "basic" lina utan krusiduller. En normal WF-tapering med något kortare front. Det här är ett bevis på att man inte ska krångla till det. Gör det enkelt, gör det rätt och använd bra material. På nya Trout Boss så har man fått ihop balansen mellan främre taperingen, linans vikt och diametern på skjutlinan. Allt detta med en ny plast, den bästa hittills.


Efter flera tester nu så är jag övertygad om att detta är den bästa flytande WF-linan som jag har testat. Några saker utmärker sig, de är linans främre tapering, som slår ut tafsen med energi. Sedan så är det coatingens kvalitet som ligger bakom glidet/skjutet på linan.
Linan behåller glidet efter flera timmars fiske, vilket är unikt. En del s.k "topp-linor" tappar glidet redan efter 15 minuter.
Trout Boss påminner mycket om en custom-lina, vilket säger en del om hur vass den egentligen är.

Linan har en väldigt slät och en ganska så hård coating. Detta ger linan en del "minne". Detta märks tydligt i kallt väder. Om du fiskar i vanligt "sommarväder" så kommer du inte märka av det. De goda kastegenskaperna ska vändas mot detta. Jag kan leva med det eftersom linan kastar så pass bra som den gör. 


Linan har en klump på 10.8 meter som flera anser vara rätt längd. Linan uppträder till stora delar som en custom-lina, vilket betyder att jag inte saknar mina egentillverkade linor längre (har inte tillverkat sådana sedan 2017). Det är fler och fler som tycker att Trout Boss HTx är marknadens bäst kastande WF-lina idag. Coatingen tål vatten bättre än någon annan testad lina. För övrigt så är det den grön/svarta kartongen som gäller för nya Trout Boss HTx.


Trout Boss HTx är klassad som en klass tyngre än AFFTA-standard. Detta är ett icke-problem anser jag. Välj samma klass på Trout Boss som står på ditt spö. Det har hittills fungerat på samtliga spön och jag har inte fått en enda rapport som säger någonting annat.

Cortland 444 Big Shot

Big Shot är en flytande WF-lina i 444 Classic-serien. Återigen så är det en lina med kort klump och branta taperingar som står för dörren. Big Shot klarar av vind och större flugor märkbart bättre än vad en standard WF-lina gör (typ MPX, GPX m fl).

Den korta klumpen kommer extra väl till pass på trängre ställen med begränsade utrymmen. Linan laddar fullt och skjuter väldigt bra redan på kort lina. Om du kan skjuta lina så kommer du kunna kasta betydligt längre än vad du gör med standard-taperade WF-linor på ställen med begränsade utrymmen.

.

Fiske i strömmande vatten, du kommer häpna över hur snyggt linan slår ut tafsen vid underhandskasten. Du kan tacka den korta framtaperingen för det. Presentationen blir inte så våldsam som en del tycks tro. Linan kastar med bra kontroll.

Jag kan starkt rekommendera den här typen av linor för er som har ambitioner att förbättra er kastteknik. Då syftar jag på att man ska lära sig att skjuta lina. Rätt teknik är att kasta med färre luftkast och skjuta mer lina.


Man kan enkelt kasta ut hela linan (27 meter) med få luftkast. Om du ska täcka av ett område mellan 5 - 20 meter så skulle jag välja en Big Shot (eller Compact Float) före standardtaperade WF-linor alla dagar i veckan. Som sagt, om du har god kastteknik så dammar du enkelt ut hela linan. Tanken grundar sig på frågeställningen, hur mycket vill du jobba för att få ut flugan?

Den här typen av kortklumps-linor kommer att dominera marknaden inom kort. I rätt händer så är de är otroligt effektiva.


Big Shot är klassad som en klass tyngre än standard (AFFTA). I regel så väljer man samma nummer på linan som står på spöt. På denna så kan man också välja en klass tyngre, en lina #7 på ett spö i klass #6. 

Cortland 444 Modern Trout

Detta är en ganska så ny erfarenhet för mig, har fiskat en sådan här i några dagar. Linan har en kort klump på 7.31 m och övergår till en långsamt avsmalnande baktapering på 7.62 meter. Hela klumpen är 14.93 meter. Modern Trout och Rio Gold har nästintill samma linprofil. Dessa linor är klassade som en halv klass tyngre än standard, dvs de är att betrakta som klass 5.5, 6.5 osv. Välj samma klass som står på ditt spö.
Modern Trout är en lina som har ett lugnare tempo och den kastar snyggt och kontrollerat. Den har likheter med Omni-Verse fast då med 444-coating. Jag har hört flera som tycker att det här är den bästa linan som de har haft. Vi säljer denna lina i färgen grön olive.

Cortland 444 Classic

444-serien har satt standarden för alla fluglinor. Den här linan håller en så hög nivå så att den står pall för jämförelser. En lina ska kasta och presentera bra, det gör 44 Peach. Den otroligt släta och fina coatingen är en del av förklaringen. 444 Classic har funnits i årtionden.

En del misstolkar detta, de tror att Cortland har stannat av i utvecklingen. Här gör många helt fel analys.

Varför byter specialisterna regelbundet ut sina linmodeller när Cortland fortsatt väljer att behålla sin 444-serie?

444 Classic-serien tillhör världens bäst säljande fluglinor, det kan inte enbart bero på otur!


444 Peach har en klumplängd som gör den väldigt allround. Linan passar bra till uh-kast där man inte vill har en lång klump. En 444-serien har mycket bra kastegenskaper och klarar av allt utom 40-meterskast på gräsmattan.


En anledning till att de som använder glas och cane-spön ofta väljer en 444:a beror på att linan håller sin linklass. En lina i klass #5 är en "femma", så som det var en gång i tiden. Som en standard WF-lina så är 444 Classic en av de bättre linorna som man kan köpa.
Den här linan har överlevt i över 50 år och vi kommer att få dras med den ett bra tag till. Coatingen är slät som glas och ger linan dess goda kastegenskaper. Det är få linor som klår 444 Peach när det gäller kastprestanda.

Cortland 444 SL

Det här är också en lina i Classic-serien. 444 SL har en hårdare coating som ger några meter extra i kastlängd. Linan har en längre främre tapering på 3.1 meter och en klumplängd på 12.85 meter. Taperingen heter Rocket Taper och den har lagt grunden för en hel del WF-linor som finns på marknaden idag. Det är troligen många av er som har haft en sådan här för många år sedan och tror att dagens fluglinor är mycket mycket bättre. Jag skulle kunna lista upp ett antal nya "modernare" linor som inte rår på en 444 SL. Cortland gjorde allt rätt från början och använder bra material, då håller linor över en längre tid.

Cortland skriver själv så här

"Our 444SL fly line is one of the best distance lines ever produced. It has a longer belly than the standard 444 and the core is slightly stiffer. We also use a harder coating, to make the line really sing out of the guides so you can place your fly where you need it."


444 Peach eller 444 SL, vilken ska man välja? Om du är en långkastare och använder snabba spön, välj en 444 SL. Pga den kortare klumpen så lämpar sig "Peach" bättre för fiske i strömmar, Förstå mig rätt, en 444 Peach flyger enkelt ut hela sin längd om du kan kasta.

Båda fungerar till både och, 444 Peach har kortare klump än 444 SL, där den sistnämnda vinner på öppna ytor med fritt utrymme.

Coatingen på 444 SL är hårdare, i övrigt precis som på Peach slät som glas och är en anledning till linans goda kastegenaskaper.

Cortland 444 Clear Camo

Av alla fluglinor som jag har fiskat med så finns det ingen lina som har gett fler hugg än vad 444 Clear Camo har gjort. Då de flesta intermediate-linor kastar bra så tänker jag inte orda så mycket om det mer än att den här skjuter som en raket. Efter att linan har sjunkit några decimeter så försvinner den för blotta ögat och har inte de reflexer som kan förekomma på transparenta clear-linor.
Clear Camo är som namnet antyder en lätt genomskinlig lina camouflage-färg.


Sjunkhastigheten är enligt mig helt rätt för de flesta av våra sjöar/tjärnar. Den ger en lite mer tid innan linan går i botten. Våra sjöar/tjärnar är inte särsilt djupa. En snabbare sjunkande lina kan driva upp tempot i fisket, man vill inte dra linan i botten med risk att fastna i stenar eller kvistar som skadar coatingen.


Det har diskuterats en del om man får mer fisk med Clear-linor. Mitt snabba svar är ett klart Ja. Sedan så uppstår ett dilemma, är det på grund av att linan är osynlig eller för att den sjunker som är huvudorsaken till att de fungerar så bra? Hur bevisar man det?
Om du enbart använder flytande linor så bör du fundera ett varv till...

Jag tvivlar inte en sekund på att den här typen av linor är effektivare än de flytande linorna. Jag är nöjd så och vet om att man fångar mycket fisk med dem. Som en helsjunkande lina så är det högsta rekommendation på den. Kanon-lina!

Cortland 333 Classic

På en Flugfiskemässa för ett antal år sedan så hade en utställare riggat upp sina spön med Cortland 333-linor. Det var många som testade spöna och höjde på ögonbrynen. En återkommande fråga enligt utställaren var "det här kastar ju riktigt bra, vad är det för lina?"  Efter att han svarat på den frågan så var det flera som blev förvånade, en del var inte alls nöjda med vad de precis hade upptäckt. De hade väntat sig någonting dyrare och finare. De hamnade i det klassiska dilemmat, någonting billigt kan väl inte vara bra?


Det som skiljer en 333 från 444 är att den sistnämda har aningen finare coating och har en ögla i spetsen. En 333 kastar otroligt bra, jag känner till flera linor som inte kan mäta sig med den. Det måste vara marknadens mest underskattade lina. För dessa pengar så hittar du ingenting som är bättre. Även här är det coatingens kvalitet som är det avgörande. Vi har den endast i klass WF-4F.


Cortland .031" Running Line

Cortland Running line, hette tidigare 444 SL Running line (samma produkt), är helt enkelt marknadens bästa flytande skjutlina.

Jag har använt den sedan tidigt 90-tal och har sett hur konkurrenterna har släppt modell efter modell, de har än idag inte lyckats med att få fram en skjutlina i samma klass som Cortlands. Jag har testat de flesta...


En bra skjutlina är alltid coatad (kärna och plast) och är flytande. Sjunkande skjutlinor skapa bara bekymmer. Den här skjutlinan som är helt rak (saknar tapering) bevisar tesen att det är coatingen som avgör hur bra en fluglina blir. I annat fall så vore den här väldigt enkel att kopiera och så har ju inte skett!


Skjutlinan har en hård och hal coating och linan trasslar ingenting. När den dras av rullen så har den ett visst minne, detta försvinner efter en lätt sträckning. Den här skjutlinan gör verkligen skäl för sitt namn och den slår alla av mig kända skjutlinor på marknaden. Konkurrenternas skjutlinor i diameter .027" - .029", de hänger inte  med Cortlands .031".
Jag använder Cortland .031" till custom-linor ända ner i klass 4 och de skjuter fortfarande bra. Konkurrenterna rekommenderar .031" till lätt tvågandsfiske. Det finns inget mer att säga, det här marknadens otvivelaktigt bästa flytande skjutlina. Punkt!Sätta Fart På Gamla Linor


Om du har en WF-lina som har gjort sitt, där skjutlinan har krackelerat, klipp bort den krackelerade skjutlinan och skarva på en Cortland skjutlina i tjocklek .031". Du kommer fullkomligt att häpna! Cortland-draget i ett nötskal.

Man kan göra om en gammal WF-lina till en underhands-lina med hjälp av den här skjutlinan. Jag har som sagt använt den här linan i över 25 år och det finns ingen annan skjutlina på marknaden som når upp till den här nivån, ingenting!