testarean

Test-Arean

Klicka på bilden för att gå tillbaka

Här kommer du finna omdömen om våra produkter och även andras produkter. Fakta kommer alltid väga tyngre än känslor. Även om det finns personliga preferenser så handlar det inte så mycket om tycke och smak. En del fluglinor kastar helt enkelt bättre än andra, oavsett vad man tycker. Detta kan man testa och mäta fram.


Cortlands nya linor från 2018-19 är ett lyft, de bäst kastande linorna som jag känner till. Detta bekräftas av många som köpt dem. Jag ser också hur besökande kunder reagerar när de får testa dessa linor. Notera, de har tidigare använt det som alldagligt kallas för "marknadens bästa linor" och ändå blivit så förvånade. De nya linorna heter Trout Boss, Omni-Verse och Compact-serien.


Orvis Helios 3D

Nu har jag testat Helios 3D i klass 6 med flera olika linor i klass 5-6, även # 7. Samtliga av dem har fungerat. Linor i klass 6 är förstahandsvalet. För torrflugefisket så har jag använt en klass lättare lina, en WF-5, vilket fungerar utmärkt.

Med en Trout Boss WF-6 så kan man med ett lyft nå långt, bortåt 25 meter i praktiskt fiske (bra drag i den linan).


Orvis Helios 3D, D som i Distance, är precis det rakt motsatta än vad jag hade väntat mig. Den upplevs mjukare än de flesta topp-spöna idag. När man "trycker på" lite så ser man att det finns resurser och spöt genererar hög linhastighet. De flesta kast-kanonerna idag är för pinniga och styva. Helios 3D kan beskrivas i känsla som Sage SLT, fast med mer ork, styrka. 


Min tolkning är att man har använt de allra senaste materialen för mjuka upp spöna en aning, samtidigt kunnat bibehålla styrkan och känslan. Helios 3D med ett ord, känsla!  Den känslan är någonting nytt som jag inte har sett tidigare. Testa!


Jag hör ofta äldre herrar klaga på dagens allt snabbare och styvare spön, ni kommer gilla Helios 3D. Spöt är inte alls mjukt, sladdrigt, känns som kraftfull mid-flex. Det svåra är att lyckas bygga en kast-kanon som har bra känsla. Helios 3D är exakt en sådan.


Som linrekommendation till Helios 3D i klass 6
- Trout Boss WF-6, om du skjuter mycket lina och vill ha en lina som också underhandskastar bra. Oslagbar allroundlina.
- Omni-Verse WF-6, om du föredrar att kasta med mer lina i luften, skjuter mindre lina. En överhandslina i toppklass.

- Omni-Verse WF-5, som torrflugelina, fungerar utmärkt, trots en klass lättare.
- Compact Float & intermediate 5/6, kastkanoner för tillfällen då det blåser, för större flugor eller för kast i trängre utrymmen.


Kvaliteten på bygget är bra, korkhandtaget tillhör det finaste som jag har sett. Rullfästet är också någonting nytt. Det har lagts ner resurser på att ta fram det. Rullen sitter verkligen fast och den har ingen träplugg (tack o lov). Den nedre ringen som går över rullfoten roterar inte, vilket innebär att den ligger alltid på rätt plats, riktigt bra! Ett enormt lyft i funktion/kvalitet jämfört med de Struble-fästen som förekommer på många andra spön.


Orvis har lämnat bort det kosmetiska, inget glitter o glamour. Spöt är enkelt i designen och vinner inga skönhetstävlingar. Det här är ett hardcore-spö som kommer att kamma hem priserna ute vid vattnet! En perfekt mix av känsla och prestanda. Orvis Helios 3D är det bästa spö som jag hittills har fiskat med.


Orvis har 25 års garanti på sina spön, som täcker alla typer av skador, Orvis ställer inga frågor om det. 

Cortland Omni-Verse

Cortland har hela tiden sagt att Omni-Verse är den mångsidigaste linan" i deras program. Jag har varit något skeptisk, har dock fått revidera och det rejält. En avgörande punkt i detta är att mitt förra spö inte passade viktmässigt bra till linan som jag har. 
Omni-Verse är en longbelly-lina som håller rätt linklass enligt AFFTA. Jämfört med Trout Boss, båda linorna flyger enkelt ut med ett bakkast, vad mer kan man begära? Skillnaden linorna emellan är att Omni-Verse har ett lite lugnare tempo, dvs Trout Boss är kastmässigt en lite aggressivare. Cortland Omni-Verse har lite mjukare coating än vad Trout Boss har, ytan är otroligt slät, jämn och fin.

 

Jag har tidigare testat en sådan här lina i klass 5 på ett Sage Bolt i klass 5, vilket inte fungerade något vidare. Därav den tidigare skepsisen. Exakt samma lina på ett Orvis Helios 3, 906-4 (9 fot, klass 6) fungerar helt utmärkt. Kombinationen, om än något lätt, håller absolut toppklass. Det går inte att beskriva med ord. Ni som kan, kom förbi och testa. Ni kommer att få uppleva en kombination som är svårslagen! Omni-verse är rätt klassad, en #5 är en "femma". En lina som kastar snyggt, kontrollerat, även långt, this is it!


Vad skiljer linornas egenskapet åt?
Trout Boss har med sin kortare klump vassare egenskaper i strömmande vatten och på ställen med begränsade kastutrymmen. Trout Boss tål mer vind och klarar av något tyngre flugor, den har kortare framtapering. Omni-Verse kastar mjukare och mer delikat, en riktig "torrfluge-lina". Linan går väldigt stabilt i luften. Omni-verse påminner en del om Scientific Anglers "Trout", de har samma tempo. Linan är en longbelly och ska bedömas efter. Den kommer inte att skämma ut sig i något sammanhang. Omni-verse är en topplina.

Omni-Verse i klass 5 är en otroligt fin torrflugelina, använder den själv till just torrflugefisket, samma lina på ett spö i klass 4 och 6.


Du som fiskar med DT-linor och har svårt för WF-modeller, du ska direkt testa en sådan här lina! Sedan kan du lägga dina DT-linor på hyllan.

Omni-Verse finns i två färger och jag har valt den lite diskretare färgen moss-white, före den orange-vita diton.
Som sagt, jag uppmanar er, ni som kan, ta med er favorit-lina och kom över på ett besök och testa...


Cortland Compact Intermediate

En lina med en kort intermediate-klump (långsamt sjunkande) på 8.05 meter och med en flytande skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre.

Linan med sina korta och branta taperingar ger linan kraft att vända över stora och tunga flugor samt att hantera blåsiga förhållanden. En standard WF-lina kommer inte ens i närheten. Det här är en lina med mycket god kastprestanda, rent av den bästa som jag någonsin har kastat med. Det finns tillfällen då man behöver den här typen av linor. Det här är en kust-lina i grunden.


Linan har en långsamt sjunkande transparent (genomskinlig) klump med flytande skjutlina i samma plast som Trout Boss. Att skjutlinan ska flyta är en självklarhet, det vet alla som vadar. Att linan är gjord i HTx-coating är anledningen till att den skjuter så bra som den gör. Under goda omständigheter så kan man skjuta ut hela linan (30 m lång), ett lyft och hela linan swishar iväg. Linans korta framtapering ger gott om kraft för att slå ut större flugor och klarar av vind. Cortland Compact-serien är fluglinornas arbetshäst. 


Jag förutspår att den här typen av fluglinor med korta klumpar och branta taperingar kommer att dominera marknaden inom kort. En lina med kort klump ställer vissa krav på kasttekniken, sätt fart på linan och skjut! Ett par luftkast räcker. Jag upprepar, dessa linor ska skjutas ut, inte kastas ut. De är inte alls svårkastade, tvärtom!


En fördel är att den här typen av linor med korta klumpar och som har "bra drag" hjälper till med att få ordning på kasttekniken. Det innebär att man skjuter mer lina och gör färre luftkast. Du ska inte behöva göra 7-8 kast innan fluglinan är ute. Ett lyft och ut. För att detta ska vara möjligt så krävs det linor som skjuter bra.

Om jag skulle beskriva Compact Intermediate med andra ord: Det är som en turbo-diesel med fyrhjulsdrift, den tar sig fram överallt. Komforten är inte alltid på topp, men fram kommer man!


Min övertygelse är att transparenta linor/klumpar fångar mer fisk, det har jag märkt. När en sådan lina kastar så pass bra som Compact Intermediate gör så kan man inte klaga där heller. När linan dessutom har flytande skjutlina i HTx-plast, det blir inte bättre än så. Som sjunkande alternativ så är detta linan som jag rekommenderar allra mest. De som hittills har testat linan, de har bara skrattat och köpt en! Sjunkande linor ger mer fisk, det vet de flesta. Linan finns i flera klasser.

Cortland Compact Float

Samma lina som ovan men i helt flytande. Den här typen av linor med korta klumpar och branta taperingar, rätt använda, är de effektivaste linorna som finns. De har en högre energi i samtliga delar av kastet. De klarar av vind på ett sätt som "standard WF-linor" inte kommer i närheten av. Blåser, det gör det ju nästan jämt. Det här är ingen lina i första hand för flugor i stl 18 och tafsspetsar på 0.10mm. Det här är alternativet som åker fram då man behöver lite mer "punsch". Man kan torrflugefiska med den, även om en standard-WF är att föredra i det läget. Compact-serien är fluglinornas arbetshäst.

Hård vind, större/tyngre flugor, trånga kastutrymmen, där kommer den till sin rätt. Underhandskast, finns det någon lina som man kan göra det enklare med? Det här är i grunden en kust-lina, där man behöver bra kast-prestanda. Runt våra sjöar/tjärnar så är det oftast ont om kastutrymme och det blåser nästan jämt, Compact-Float är inte alls ett dumt val.

Det finns ju redan några linor på marknaden med korta klumpar, varför skulle den här vara annorlunda?

Den här har Cortlands coating, i HTx-plast, det har inte de andra!
Den flytande varianten tar lite mer plats på rullen än en motsvarande WF-lina i samma linklass.

Trout Boss HTx

Trout Boss HTx, den tredje generationen, är en väldigt "basic" lina utan krusiduller. En normal WF-tapering med något kortare front. Det här är ett bevis på att man inte ska krångla till det. Gör det enkelt, gör det rätt och använd bra material. På nya Trout Boss så har man fått ihop balansen mellan främre taperingen, linans vikt och diametern på skjutlinan. Allt detta med en ny plast, som är den bästa som jag har testat hittills. Trout Boss HTx tappar inte glidet när den utsätts för vatten.


Nu är jag övertygad om att detta är den bäst kastande flytande WF-linan som jag har testat. De saker som utmärker sig är linans främre tapering som slår ut tafsen med energi. Sedan så är det coatingens kvalitet som ligger bakom glidet/skjutet på linan. Dessa två tillsammans gör att Trout Boss HTx är en utmärkt lina i strömmande vatten då den underhandskastar bättre än gemene WF-lina.
Linan behåller dessutom glidet efter flera timmars fiske, vilket är unikt. En del s.k "topp-linor" tappar glidet redan efter 15 minuter.

Linan har en väldigt slät och en ganska så hård coating. Detta ger linan en del "minne". Detta märks tydligast i kallt väder. Om du fiskar i vanligt "sommarväder" så kommer du inte märka av det. De goda kastegenskaperna ska vändas mot detta. Jag kan leva med det eftersom linan kastar så pass bra som den gör. En mjuk lina som skjuter illa, vem vill ha en sådan?

Linan har en klump på 10.8 meter som flera anser vara rätt längd. 

Sedan jag började flugfiska (tidigt 80-tal) så har jag köpt "marknadens bästa WF-linor". Dessa har fiskats, en stund senare så har de har tappat skjutet. Flera av dem har tappat glidet väldigt snabbt. I dessa stunder så fick man ta fram en egentillverkad custom-lina. Anledningen till att man tillverkade egna custom-linor var just att WF-linor tappade skjutet efter en stund i vatten.

Sedan nya Trout Boss HTx kom så har jag inte använt några custom-linor. Det är ett bevis om något på att någonting har hänt.
Det har tagit mig över 35 år att komma hit. För första gången så märker man någonting nytt, som är annorlunda och bättre.
Trout Boss HTx har en coating som fungerar! För övrigt så är det den grön/svarta kartongen som gäller för nya Trout Boss HTx.


Trout Boss HTx är klassad som en klass tyngre än AFFTA-standard. Detta är ett icke-problem. Välj samma klass på Trout Boss som står på ditt spö. Det har hittills fungerat på samtliga spön och jag har inte fått en enda rapport som säger någonting annat. Viktkompenseringen har ett syfte. Resultatet, linan kastar/skjuter bättre. Test-teamet som har utvecklat den här linan vet varför de har gjort lina på det här viset. Det handlar om att få linor som fungerar bättre på dagens allt effektivare spön.

Cortland 444 Big Shot

Big Shot är en flytande WF-lina i 444 Classic-serien. Återigen så är det en lina med kort klump och branta taperingar som står för dörren. Big Shot klarar av vind och större flugor märkbart bättre än vad en standard WF-lina gör (typ MPX, GPX m fl).

Den korta klumpen kommer extra väl till pass på trängre ställen med begränsade utrymmen. Linan laddar fullt och skjuter väldigt bra redan på kort lina. Om du kan skjuta lina så kommer du kunna kasta betydligt längre än vad du gör med standard-taperade WF-linor på ställen med begränsade utrymmen.

.

Fiske i strömmande vatten, du kommer häpna över hur snyggt linan slår ut tafsen vid underhandskasten. Du kan tacka den korta framtaperingen för det. Presentationen blir inte så våldsam som man kan tro. Linan kastar med bra kontroll.

Jag kan starkt rekommendera den här typen av linor för er som har ambitioner att förbättra er kastteknik. Då syftar jag på att man ska lära sig att skjuta lina. Rätt teknik är att kasta med färre luftkast och skjuta mer lina.


Man kan enkelt kasta ut hela linan (27 meter) med få luftkast. Om du ska täcka av ett område mellan 5 - 20 meter så skulle jag välja en Big Shot (eller Compact Float) före standardtaperade WF-linor alla dagar i veckan. Som sagt, om du har god kastteknik så dammar du enkelt ut hela linan. Tanken grundar sig på frågeställningen, hur mycket vill du jobba för att få ut flugan?

Big Shot och Compact-serien bygger på samma koncept, kort klump med korta taperingar. Compact-serien har en glattare coating. Den här typen av kortklumps-linor kommer att dominera marknaden inom kort. I rätt händer så är de är otroligt effektiva.

Big Shot är klassad som en klass tyngre än standard (AFFTA). Välj samma nummer på linan som står på spöt.

Cortland 444 Modern Trout

Detta är en ganska så ny erfarenhet för mig, har fiskat en sådan här i några dagar. Linan har en kort klump på 7.31 m och övergår till en långsamt avsmalnande baktapering på 7.62 meter. Hela klumpen är 14.93 meter. Modern Trout och Rio Gold har nästintill samma tapering/linprofil. Dessa linor är klassade som en halv klass tyngre än standard, dvs de är att betrakta som klass 5.5, 6.5 osv. Välj samma klass som står på ditt spö.
Modern Trout är en lina som har ett lugnare tempo och den kastar snyggt och kontrollerat. Den har likheter med Omni-Verse fast då med 444-coating. Jag har hört ett antal som tycker att det här är den bästa linan som de har haft. Vi säljer denna lina i färgen grön olive. En mycket bra torrflugelina.

Cortland 444 Classic

444-serien har satt standarden för alla fluglinor. Det finns varken magi eller hemligheter bakom dessa 50-år. Det handlar om att göra rätt och att använda bra material. Att linan finns kvar än idag kan ses på flera sätt, en del ser det negativt. Här gör många helt fel analys! Varför byter de s.k specialisterna regelbundet ut sina linmodeller? Svaret är enkelt, de säljer inte bra längre. 

444 Classic-serien tillhör än idag de mest sålda fluglinorna i världen och det har sina anledningar. De håller måttet än idag och är förstahandsvalet för många flugfiskare.

444 Peach har en klumplängd som gör den väldigt allround. Linan passar bla bra till uh-kast där man inte vill har en för lång klump.


444 Peach håller rätt linklass. En lina i klass #5 är en "femma", så som det var en gång i tiden. Som en standard WF-lina så är 444 Peach ett mycket bra köp. Många som fiskar med glas och cane-spön har en extra förkärlek till den här linan. Den matchar lika bra till grafit-spön.
Den här linan har som sagt passerat 50 år och den har en bra bit kvar till pensionering. Vi kommer att få dras med den länge till.

Coatingen på linan är slät som glas och är en anledning till dess goda kastegenskaper. 

Cortland 444SL

Det här är också en lina i Classic-serien. 444 SL har en hårdare coating som ger några meter extra i kastlängd. Linan har en längre främre tapering på 3.1 meter och en klumplängd på 12.85 meter. Taperingen heter Rocket Taper och den har lagt grunden för en hel del WF-linor som finns på marknaden idag. Det är troligen många av er som har haft en sådan här för många år sedan och tror att dagens fluglinor är mycket mycket bättre. Jag skulle kunna lista upp ett antal nya "moderna" linor som inte rår på en 444 SL.
det handlar om att göra rätt från början och använda bra material, då håller linor över en längre tid.


Cortland skriver själv så här

"Our 444SL fly line is one of the best distance lines ever produced. It has a longer belly than the standard 444 and the core is slightly stiffer. We also use a harder coating, to make the line really sing out of the guides so you can place your fly where you need it."


444 Peach eller 444SL, vilken ska man välja? Om du är en långkastare och använder snabba spön, välj en 444SL. Pga den kortare klumpen så lämpar sig "Peach" bättre för fiske i strömmar. På öppna ytor så kommer 444SL's egenskaper till användning. Coatingen och kärnan på 444SL är hårdare vilket ger linan bättre fart genom spöringarna. Coatingen är slät som glas, på Cortlands vis.

Cortland 444 Clear Camo

Av alla fluglinor som jag har fiskat med så finns det ingen lina som har gett fler hugg än vad 444 Clear Camo har gjort. Då de flesta intermediate-linor kastar bra så tänker jag inte orda så mycket om det mer än att den här skjuter som en raket. Efter att linan har sjunkit några decimeter så försvinner den för blotta ögat och har inte de reflexer som kan förekomma på transparenta clear-linor.
Clear Camo är som namnet antyder en lätt genomskinlig lina camouflage-färg.


Sjunkhastigheten är enligt mig helt rätt för de flesta av våra sjöar/tjärnar. Den ger en lite mer tid innan linan går i botten. Våra sjöar/tjärnar är inte särsilt djupa. En snabbare sjunkande lina kan driva upp tempot i fisket, man vill inte dra linan i botten med risk att fastna i stenar eller kvistar som skadar coatingen.


Det har diskuterats en del om man får mer fisk med Clear-linor. Mitt snabba svar är ett klart Ja. Sedan så uppstår ett dilemma, är det på grund av att linan är osynlig eller för att den sjunker som är huvudorsaken till att de fungerar så bra? Hur bevisar man det?
Om du enbart använder flytande linor så bör du fundera ett varv till, du kan ha gått miste om någonting.

Jag tvivlar inte en sekund på att den här typen av linor är effektivare än de flytande linorna. Jag är nöjd så och vet om att man fångar mycket fisk med dem. Som en helsjunkande lina så är det högsta rekommendation på den. Kanon-lina!

Cortland 333 Classic

På en Flugfiskemässa för ett antal år sedan så hade en utställare riggat upp sina spön med Cortland 333-linor. Det var många som testade spöna och höjde på ögonbrynen. En återkommande fråga enligt utställaren var "det här kastar ju riktigt bra, vad är det för lina?"  Efter att han svarat på den frågan så var det flera som blev förvånade, en del var inte alls nöjda med vad de precis hade erfarit. De hade väntat sig någonting dyrare och finare. De hamnade i det klassiska dilemmat, någonting billigt kan väl inte vara bra?


Det som skiljer en 333 från 444 är att den sistnämda har aningen finare coating och har en ögla i spetsen. 


Du som har begränsad budget, köp inte en billig random okänd lina, det kommer sällan att fungera bra. Lägg pengarna på en 333:a. Detta måste vara marknadens mest underskattade lina. Även här är det coatingens kvalitet som är det avgörande och den matchar många premium-linor.


Cortland .031" Running Line

Cortland Running line, hette tidigare 444SL Running line. Jag har använt den sedan tidigt 90-tal och har sett hur konkurrenterna har släppt modell efter modell med nya påfund och de har än idag inte lyckats med att få fram en skjutlina i samma klass.
Jag har gjort ett stort antal custom-linor genom åren och har testat de flesta kända skjutlinorna.


En bra skjutlina är alltid coatad (kärna och plast) och är flytande. Sjunkande skjutlinor skapa bara bekymmer. Den här skjutlinan som är helt rak (saknar tapering) bevisar tesen att det är coatingens kvalitet som avgör hur bra en fluglina blir. Alla kan tillverka en rak coatad lina med en diameter av .031" (0.79 mm). Sedan så ska de glida bra också.


Skjutlinan har en hård och hal coating, vilket ger linan ett visst minne. När den dras av rullen så har den "spolform", detta försvinner helt efter en lätt sträckning. Linan trasslar sedan ingenting.

Intressant är att denna skjutlina har bättre glid än många av konkurrenternas tunnare diton på .029" och den gör verkligen skäl för namnet runningline/skjutlina. Jag använder denna skjutlina till custom-linor ner i klass 4, vilket ger en indikation på hur bra den glider.

Det finns inget mer att säga, det här marknadens otvivelaktigt bästa flytande skjutlina. Punkt!


Sätta Fart På Gamla Linor


Om du har en WF-lina som har gjort sitt, där skjutlinan har krackelerat, klipp bort den krackelerade skjutlinan och skarva på en Cortland skjutlina i tjocklek .031". Det "drag" som du kommer att uppleva kommer att slå dig med häpnad.