testat

Test-Arean Fluglinor

Det finns inga fluglinor som klarar av allt. Värme, kyla, vind, stora flugor, små flugor, fina presentationer, lågt rullminne, långa kast, underhandskast osv. Fluglinor designas för att klara av vissa specifika egenskaper bra. Då blir andra egenskaper lidande. Du måste veta vilka egenskaper du prioriterar. I samma veva så väljer du indirekt bort andra egenskaper. T ex, en mjuk coating ger lägre linminne. Mjuk coating ger samtidigt linan sämre glid.

Om du vill ha en lina som flyter högt, vilket ger linan grövre diameter, det resulterar i högre luftmotstånd samt friktion i spöringarna. Du måste prioritera, vad vill du ha? Man kan inte få allt samtidigt.


Här kommer du finna omdömen om olika produkter. Fakta kommer alltid väga tyngre än känslor. Även om det finns personliga preferenser så handlar det inte så mycket om tycke och smak. En del fluglinor kastar helt enkelt bättre än andra, oavsett vad man tycker. Det är sådant som man kan testa och mäta fram.


Cortlands nya linor från 2018 och framåt är ett lyft och de slår allt det som jag tidigare har använt. Detta bekräftas också av flera kunder som har hört av sig. Jag ser och hör hur besökande kunder reagerar när de har testat de här linorna, detta trots att de har använt det som vardagligt kallas för "marknadens bästa spön och fluglinor".
De nya linorna heter Trout Boss, Ultralight, Longbelly Distance, Salmon Steelhead och Compact-serien.


Cortland Finesse II

Finesse II är en utpräglad finkastarlina. Klumplängd 13 meter, framtapering på 3 meter. Klumpen ger linan en del

"DT-egenskaper", dvs linan är lätt att menda och rollkasta. Den har en längre framtapering än t ex 444 Peach-serien, vilket ger linan ett lugnare tempo. Som jämförelse, framtapering: 3 meter på Finesse II och 2,4 meter på 444 Peach.
Finesse II är klassad som en halv klass tyngre enligt AFFTA. Linan hade annars blivit för lätt i vikt.


Det finns egentligen inte så mycket mer att säga. Om du gillar en lina som kastar och presenterar snyggt  och kontrollerat, då är Finesse II min bästa rekommendation. Jämfört med Ultralight-linan så har Finesse-linan lite lägre tempo. Jag tycker att många cane-fiskare, helst de som kör med DT-linor borde ta sig en närmare titt på Finesse II.


Grafit eller cane spelar ingen roll, söker du en lina som ska kasta snyggt, du kan skuta leta nu. Finesse II är utpräglad precisionslina, i mitt tycke Cortlands finaste torrflugelina.

Färgen är diskret blå-grå med ljusblå skjutlina. Öglor i båda ändor. Linan är 27,3 meter lång.


Cortland Ultralight

Ultralight är Cortlands nya lina för det delikatare fisket. Linan har en lång framtapering på 5,47 m och en total klumplängd på 13,7 meter. Mina tidigare erfarenheter av den här typen av linor har inte varit alltför positiv. Problemet har varit att man har flyttat för mycket av vikten längre bak på klumpen. Linans främre del blir för lätt. En sådan fluglina orkar inte rulla ut ordentligt. Minsta lilla vind så är det kört. För att kompensera detta så måste man ta i allt hårdare. Det motverkar syftet med linans tilltänkta funktion. Det gäller inte för Ultralight.


Cortland Ultralight är annorlunda. Min första reaktion var att det här är ingen "presentationslina" då den kastar alldles för bra för det. När man sedan tittar på hur linan rullar ut så ser man att den tappar av kraften långsamt. Ja, Ultralight är en bra presentationslina. Jag väljer att kalla den för en väldigt bra allround-lina. Namnet kan ge "fel vibbar" då linan orkar med allt som du förväntar dig av linklassen. Detta med fina presentationer av flugan.

Trout Boss är en mer energisk lina, lite rappare. Ultralight är väldigt delikat på korta och medellånga kast. När man matar ut mer lina och river i lite, då åker nästa växel i. Att kasta långt är inga problem. Linan klarar av mer och större flugor än vad man kan tro. En skön mix av "bra drag och stealth".


En universallina för dem som tycker att Trout Boss är aningen vass. Ultralight är lättkastad och man märker inte av klumpens längd då linan börjar "dra" tidigt. Ultralight är lättkastad och helt okomplicerad.
Ultralight är rätt klassad enligt AFFTA.


Att linan har vikten längst bak på klumpen förenklar underhandskastandet. Ultralight har tunnare diameter än gemene WF-lina och har HTx-coating som är något mjukare än på Trout Boss. Lägg ihop allt detta så finner du en fluglina som klarar av underhandskasten på ett imponerande sätt. Lägg därtill Hardy Ultralite spön så når man till toppen av vad materialen idag klarar av.


Då ultralight har en hård coating så kan linorna behöva sträckas före fisket för att ligga rakare på vattnet. Det här gäller för de flesta fluglinorna på marknaden idag, oavsett vem som khar tillverkat dem.


Flera går "bet" på linans namn. Ja, det är en lina som kan presentera delikat. Det finns en växel till. Ultralight drar enkelt ut dina stremers också om så behövs. Namnet på linan är inte helt rättvist, om jag får säga mitt.
Flera av dem som använder Ultralight idag tycker att det är Cortlands bästa fluglina. Det får man tycka.


Jag har jämfört Ultralight mot Rio's senaste, dyraste och bästa lina, Technical Trout Elite (kostar 1500 kr). Jag (med flera) anser att Ultralight är vassare på några punkter, Rio'n hade ett rullminne som inte var trevligt. Rio-linan var också känsligare för vind. Ultralight klarade av vinden bättre med mindre linminne. Linminnet på Rio'n var svår att bli av med då den linan har stum kärna (connect Core) som är svår att sträcka. Kastegenskaperna mellan dessa två i övrigt är rätt så likvärdiga. Båda två är s.k presentationslinor.


Cortland Ultralight är trefärgade. Jag förstår inte syftet med den tredje färgen. Detta gör linorna bara dyrare att tillverka och ger ett högre pris till kund. Två färger räcker gott så att man ser övergången mellan klumpen och skjutlinan.

Notera, Ultralight i klass 2 och 3 har en klumplängd på 12.1 meter och är 24.3 meter långa.

Cortland Salmon Steelhead


Salmon Steelhead är Cortlands vassaste distanslina. Det är en longbelly-lina med en 12,16 meters klump som har fallande diameter under hela 7,6 meter (bakre tapering). Hela klumplängden är 19,76 m. Linan påminner mycket om Longbelly-Distance men på linans främre del så har det lagts till lite extra vikt. Detta gör linan effektiv när du kastar större flugor och kastar i vind.

När man adderar lite mer kraft i kasten så märker man att här finns det en växel till. Den här taperingen har som syfte att ge mer energi, att orka lite till där vanliga WF-linor har "packat ihop för dagen."

Som distans-lina så kommer Salmon Steelhead göra många glada. Linan "drar" tidigt och tål en del vind. Salmon Steelhead är en vassare lina än Longbelly Distance. För de längsta distanskasten så är Salmon Steelhead den bästa linan som jag över huvudtaget känner till, orkar lite mer än Longbelly Distance (som är en rättklassad longbelly).

Coatingen är i vanlig Cortland-stil slät som glas. Vikten på linan är vägd på 9,14 meter. Salmon Steelhead är en klass tyngre enligt AFFTA. Helt uppriktigt, att göra en jämförelse med den enda godkända tävlings-linan i Sverige idag,

det är meningslöst. Den andra linan skulle inte ha en chans!

Cortland 444 Sylk

Cortland 444 Sylk är den första moderna fluglinan som är speciellt framtagen för splitcane-spön.Grejen är att få en lina med tunn diameter. Jag har testat en lina i WF-6 på ett grafitspö i klass 6. Jag kan direkt avdramatisera det hela genom att säga att linan fungerar alldeles utmärkt även på moderna grafit-spön. Man kan hålla lång lina i luften och linan skjuter väldigt bra. En detalj som noterades lite extra var att linan åstadkommer väldigt lite "spray" vid lyft av linan. Att linan har en "ultra thin diameter" är troligen den bidragande faktorn. Jag kan inte säga någonting ont om linan och jag kan erkänna att jag hade en del fördomar mot 444 Sylk. Dessa är borta nu. 444 Sylk är helt klart ett vettigt val och fungerar som vilken annan bra lina som, helst. Riktigt bra standard WF-lina med tunn diameter och fin coating.
Med tanke på den tunnare diametern så skär den vinden bättre och tar mindre plats på rullen.
Linan är korrekt klassad enligt AFFTA och vägs på 9,14 meter. Linan har en flätad nylonkärna. Klumplängd 11.87 meter.

Cortland Longbelly Distance

Longbelly Distance, hette tidigare Omni-Verse och är enligt Cortland deras bästa allround-lina. Trout Boss är en lina med kortare klump som fungerar bra i strömmande vatten, med underhandskast och i trängre utrymmen.
Longbelly Distance är motsatsen. Det här är en lina för längre överhandskast, som alla longbellies är. Man kan uh-kasta och fiska i trängre utrymmen också, men linan har inte samma prestanda som t ex Trout Boss. Vill ändå påpeka att skillnaden inte är så värst stor. Longbelly Distance börjar "dra" tidigt och är inte lika trög att få fart på som många andra longbellies.


När det gäller längre distans och kontroll så kommer Longbelly Distance till sin rätt. Longbelly Distance är inte riktigt lika potent som Salmon Steelhead, men det räcker gott. Man inser snabbt vad orden "bra drag" innebär.
Coatingen på Longbelly Distance håller som vanligt Cortland-klass och är slät som glas.

Väger man samman linans alla goda egenskaper, i en rättvis värld så borde Longbelly Distance vara en av landets mest sålda linor idag! Linan har ett "driv" i kasten som jag inte har känt på de konkurrerande longbelly-linorna. Den går oerhört stabilt och fint i luften. Jämför gärna Longbelly Distance mot den mest sålda longbelly-linan i Sverige idag, den enda godkända tävlings-linan. Jämförelsen skulle bli genant då den andra linan skulle vara chanslös!
Jag är övertygad om att det finns många som skulle ha Longbelly Distance som sin favoritlina, bara de skulle testa en.


Vikten på Longbelly Distance är vägd på 9,14 meter. Longbelly Distance är korrekt klassade enligt AFFTA.

Du som fiskar med DT-linor och har svårt för WF-modeller, testa Longbelly Distance. Sedan kan du lägga DT-linorna på hyllan.

Cortland Compact Intermediate

Compact-serien är Cortlands dyraste linor och det hänger ihop med de höga tillverkningskostnaderna. Det här är en lina med en kort intermediate-klump (långsamt sjunkande) på 8.05 meter och med en flytande skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre.

Linan med sina korta och branta taperingar ger linan kraft att vända över stora och tunga flugor samt att hantera blåsiga förhållanden. Compact-serien är fluglinornas arbetshästar. När vanliga WF-linor inte räcker till så är det den här typen av linor som gäller. Det här är s.k kustfiskelinor i grunden. Fiske i flytring blir också enklare med den här typen av snabb-laddade linor.

Linan har ett annat användningsområde också, det är på trängre platser med ont om utrymme. Den korta klumpen med den hala skjutlinan skjuter väldigt bra och når enkelt runt 20 meter från lägen som man normalt inte ens hade fiskat på. Underhandskastandet blir också mycket enklare också (vilket är i regel lite knepigare med sjunkande linor). Använd tillräckligt grovt material i tafsens buttdel.


Den här varianten med en transparent (genomskinlig) klump är väldigt effektiv som fiskelina. Den flytande skjutlinan förenklar det praktiska fisket. Det här den sjunkande linan som jag oftast använder i sjöar och tjärnar. Sjunkhastigheten räcker oftast gott och väl.

Cortland har angett hela klumpvikten på Compact-linorna då klumpen är kortare än 30 fot (9,14 m). Linorna hamnar mitt i mellan klasserna. En lina i klass #5 väger i regel ca 12 gram, en Compact 5/6 väger 13 gram. En lina i klass #6 väger i regel ca 14,5 gram, en Compact 6/7 väger 15,6 gram. Moderna starka grafitspön klarar av de här utan problem.


Cortland Compact Float

Compact-serien är Cortlands dyraste linor och det hänger ihop med de högre tillverkningskostnaderna. Det här är en lina med en kort flytande klump på 8.05 meter med en skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre.

Linan med sina korta och branta taperingar ger linan kraft att vända över stora och tunga flugor samt att hantera blåsiga förhållanden. Compact-serien är fluglinornas arbetshästar. När vanliga WF-linor inte räcker till så är det den här typen av linor som gäller. Det här är s.k kustfiskelinor i grunden. Fiske i flytring blir också enklare med den här typen av snabb-laddade linor.

Linan har ett annat användningsområde också vilket är på trängre platser med ont om kastutrymme. Den korta klumpen med den hala skjutlinan skjuter väldigt bra och når enkelt runt 20 meter från lägen som man normalt inte ens hade fiskat på. Compact Float är idag mitt förstaval i strömmande vatten. detta för att linan vänder på en "femöring" och underhandskastar som få..
Den flytande varianten tar lite mer plats på rullen än vad en motsvarande WF-lina gör.


Det är många som använder den här linan som sin enda flytande lina. Man kan torrflugefiska med den även om det finns bättre alternativ för den uppgiften. I flytring, ett lyft och linan drar iväg långt.

Jag har upplevt linan som lite slängig om tafsens grova del är för tunn. Om linan släger i kasten, kolla upp din tafs.


Cortland har angett hela klumpvikten på Compact-linorna då klumpen är kortare än 30 fot (9,14 m). Linorna hamnar mitt i mellan klasserna. En lina i klass #5 väger i regel ca 12 gram, en Compact 5/6 väger 13 gram. En lina i klass #6 väger i regel ca 14,5 gram, en Compact 6/7 väger 15,6 gram. Moderna starka grafitspön klarar av de här utan problem.
.

Trout Boss HTx

Trout Boss HTx, den tredje generationen, är en väldigt "basic" lina utan krusiduller. En normal WF-tapering med något kortare front. Det här är ett bevis på att man inte ska krångla till det. Gör det enkelt, gör det rätt och använd bra material. På Trout Boss så har man fått till balansen mellan främre taperingen, linans vikt och diametern på skjutlinan. Allt detta med en ny imponerande hal coating.
Trout Boss HTx tappar inte glidet när den utsätts för vatten (vilket 99.9% av flytande linorna gör). Linan har en klump på 10.8 meter som flera anser vara en bra längd. Då ska ni veta, Trout Boss har ingen tunn skjutlina, vilket kanske säger en del om hur bra den glider.


Det är många som anser Trout Boss vara den bäst kastande flytande WF-linan idag. Linans främre tapering slår ut tafsen med energi, en energi som standard-WF-linor inte kan mäta sig med. Som ett alternativ i strömmande vatten så underhandskastar TB'n bättre än vad gemene WF-linor gör. Trout Boss, HTx-coatingens starka sida är att linan inte absorberar vatten på samma sätt som de flesta andra linorna gör. Detta är en egenskap som ser till att Trout Boss behåller glidet i flera timmar vid vattnet.


Flera av de bäst säljande fluglinorna på marknaden idag tappar glidet, ibland redan efter 15 minuter i vattnet. Ok, det kan ta 30 minuter också. Ja, vi talar även om fluglinor som kostar runt tusenlappen och uppåt.


När det kommer tilll slistyrka, det som hittills har framkommit är att Trout Boss är väldigt stryktålig. Jag har inte fått en enda reklamation pga krackelering. Detta intygas också från olika håll.


HTx betyder Heat temperated X, vilket innebär att linorna har värmebehandlats. Detta ger dessa linor en yta, ett glid som ingen annan fluglina kan mäta sig med. Detta ger också linorna en hårdare yta, som ger linorna ett visst linminne. Linorna kan behöva sträckas före fisket för att bli av med linminnet (gäller de flesta nya linor idag).


Detta märks mest i kallare väder. Om du fiskar "under normala förhållanden" så kommer du knappt att märka av det. Det här är någonting som så gott som samtliga tillverkare dras med. Det finns som sagt mjukare linor för dem som vill ha det!

Vi är ett gäng som använder Trout Boss året om. Det handlar om de goda kastegenskaperna. Det kan inte förhandlas bort.


Jag kan leva med en lina som har en hårdare coating om linan skjuter bra.

Omvänt, det finns många linor som har mjukare coating. Detta kommer till priset av ett sämre glid.

Man kan inte få allt, så det är bara att välja! Linminnet som vi talar om märks mest av i kallt väder.

Nyaste Trout Boss har grön/svarta kartongen.


Trout Boss HTx är klassade som en klass tyngre enligt AFFTA. Välj samma nummer på linan som står på ditt spö så blir det så gott som alltid rätt.

Cortland anger vikten på Trout Boss mätt på 9,14 meter. Hela klumpen på en lina i klass 5 väger ca 12 gram, en lina i klass 6 väger ca 14 gram.

Cortland 444 Big Shot

Det här är samma typ av lina som Compact-serien. Skillnaden är att de här är lite lättare i vikt i förhållande till sin klassning och att de här har 444-coating. Ett lite billigare alternativ till Compact Float. Linan är lättkastad och gör sitt jobb. Compact Float är lite bättre, lite vassare och dyrare. Big Shot duger gott och väl som alternativ till nybörjare som till de erfarna.

Hela klumpvikten på lina i klass 5 väger 11 gram och klass 6 väger 13 gram.

Big Shot är klassad som en klass tyngre enligt AFFTA. 

Cortland 444 Modern Trout

Universal-linan i 444-serien! Linan har en kort klump på 7.31 m och övergår till en långsamt avsmalnande baktapering på 7.62 meter. Hela klumpen är 14.93 meter. Modern Trout och Rio Gold har likvärdig tapering/linprofil. Flera kunder säger att det här är den bästa linan i 444-serien och är den bästa linan som de någonsin har haft. Det kan man tycka.
Vi säljer denna lina även i färgen olive. Det här är också en mycket bra torrflugelina. Väldigt allround med bra prestanda.

Dessa linor är klassade som en halv klass tyngre än AFFTA-standard

Cortland 444 Classic Peach

444-serien har satt standarden för alla fluglinor. Det finns varken magi eller hemligheter bakom dessa 50-år. Det handlar om att göra rätt och att använda bra material. Att linan finns kvar än idag kan ses på flera sätt, en del ser det som någonting negativt. Här gör många helt fel analys!
Varför byter de s.k specialisterna regelbundet ut sina linmodeller? Svaret är enkelt, de har "gått ur modet" och säljer dåligt. 444 Classic-serien tillhör än idag de mest sålda fluglinorna i världen och det har sina anledningar. De är än idag förstahandsvalet för många flugfiskare världen över. Coatingen på linan är slät som glas och är en anledning till de goda kastegenskaperna. 


Många som fiskar med glas och cane-spön har en extra förkärlek till den här linan. 444-linan passar precis lika bra till moderna grafit-spön. Om vikten matchar ditt spö så kommer du att bli förvånad. Linorna utmanar än idag de flesta av de bästa. 444 Peach är en modern klassiker. Som sagt, en "Peach" med rätt vikt på ditt spö, du kommer inte att tro det förrän du har testat.

444 Classic Peach är korrekt klassade enligt AFFTA.
Cortland anger vikten på linan mätt på 9,14 meter. Hela klumpen är 9,8 meter lång och väger därför lite till.


Cortland 444SL

Det här är också en lina i Classic-serien. 444 SL har en hårdare coating som ger några meter extra i kastlängd. Linan har en längre främre tapering på 3.1 meter och en klumplängd på 12.85 meter. Taperingen heter Rocket Taper och den har lagt grunden för en hel del WF-linor som finns på marknaden idag. Sett till kastprestandan så är det inte så många linor som "rår på" en 444SL idag. Så bra är de.
Coatingen är slät som glas, som brukligt när det gäller Cortland.


Cortland skriver själv så här

"Our 444SL fly line is one of the best distance lines ever produced. It has a longer belly than the standard 444 and the core is slightly stiffer. We also use a harder coating, to make the line really sing out of the guides so you can place your fly where you need it."


444 SL är korrekt klassade enligt AFFTA.
Vikten som anges gäller linans första 9,14 meter. Hela kumpen är 12,85 meter lång och väger alltså betydligt mer.

Cortland 444 Clear Camo

Den bästa sjunkande linan! Så säger anhängarna av den här linan. 444 Clear Camo är så komplett så att man fullkomligt häpnar. Den kunde lätt ha varit 5 meter längre och den borde kosta minst 1300 kr så att folk förstår hur bra linor det är.


Av alla fluglinor som jag har fiskat med så finns det ingen annan lina som har gett fler hugg än 444 Clear Camo. Efter att linan har sjunkit några decimeter, i lite färgat vatten, så försvinner den för blotta ögat och har inte de reflexer som kan förekomma på transparenta clear-linor. Är det är linans camo-effekt som ger fler hugg? Vet inte, men man får fisk.
Clear Camo är som namnet antyder en lätt genomskinlig lina i camouflage-färg.


Några säger att Clear Camo har haft ett fruktansvärt linminne. Jag har ägt massvis med CC-linor under de senaste åren, Jag har aldrig haft det problemet, ingen av dem har någonsin trasslat!
Den enda förklaringen jag kan finna är att det har rört sig om gamla linor.
 Jag varnar återigen, var försiktig när du köper linor på ebay och liknande sajter!
Där har det förekommit linor som är över 20 år gamla. Man kan se det på vilken förpackning linorna har. Köper du av Netlines så får du alltid färska linor.


Sjunkhastigheten är enligt mig helt rätt, passar de flesta av våra sjöar/tjärnar. En snabbare sjunkande lina kan driva upp tempot i fisket, man vill inte dra linan i botten med risk att fastna i stenar eller kvistar som skadar coatingen.


Cortland 333 Classic

På en Flugfiskemässa för ett antal år sedan så hade en utställare riggat upp sina spön med Cortland 333-linor. Det var många som testade spöna och höjde på ögonbrynen. En återkommande fråga enligt utställaren var "det här kastar ju riktigt bra, vad är det för lina?"  Efter att han svarat på den frågan så var det flera som blev förvånade, en del var inte alls nöjda med vad de precis hade erfarit. De hade väntat sig någonting dyrare och finare. De hamnade i det klassiska dilemmat, någonting billigt kan väl inte vara bra?


Det som skiljer en 333 från 444 är att den sistnämda har aningen finare coating och har en ögla i spetsen. 


Du som har begränsad budget, köp inte en billig random okänd lina, det kommer sällan att fungera bra. Lägg pengarna på en 333:a. Detta måste vara marknadens mest underskattade lina. Även här är det coatingens kvalitet som är det avgörande och den matchar många premium-linor. 333 är korrekt klassade enligt AFFTA.
Vikten som anges gäller linans första 9,14 meter. Hela kumpen är 12,85 meter lång och väger alltså betydligt mer.


Cortland .031" Running Line

Cortland Running line, hette tidigare 444SL Running line. Jag har använt den sedan tidigt 90-tal och har sett hur konkurrenterna har släppt modell efter modell. De har än idag inte lyckats med att få fram en lina som beter sig och skjuter lika bra som den här.
Genom åren så har "kapat till" hundratals custom-linor och har därför testat de flesta kända skjutlinorna som finns på marknaden.


En bra skjutlina (enhands fiske) är alltid coatad (kärna och plast) och är flytande. Det är inte bara glidet som är bra. Linan har rätt hårdhet också. Sjunkande skjutlinor skapar ofta bekymmer. Den här skjutlinan som är helt rak (saknar tapering) bevisar tesen att det är coatingens kvalitet som avgör hur bra fluglinan till slut blir.
Alla kan tillverka en rak coatad lina med en diameter på .031" (0.79 mm). Sedan så upphör likheterna. 


Den här skjutlinan har en hård och hal coating, vilket ger linan ett visst minne. När den dras av rullen så har den "spolform", detta försvinner helt efter en lätt sträckning. Linan trasslar sedan ingenting. Linan kan fiskas rak, den sträcker sig själv.


Cortlands skjutlina .031" har bättre glid än många av konkurrenternas tunnare skjutlinor på .029", ja även tunnare. Jag använder denna skjutlina till custom-linor ner i klass 4, vilket ger en indikation på hur bra den är.
Cortlands skjutlina i diameter .027" rekomenderar jag till linor i klass 4 och lägre, mestadels till linklass 0-3. 

Det finns inte så mycket mer att säga, det här marknadens otvivelaktigt bästa flytande skjutlina. Punkt.


Det sitter små öglor i båda ändor på linan. Jag skulle vara försiktig med att använda dessa öglor till det tyngre tvåhandsfisket. Jag har mestadels "kapat" linor till spön i klass 3-7.



Sätta Fart På Gamla Linor


Om du har en WF-lina som har gjort sitt, där skjutlinan har krackelerat, klipp bort den krackelerade skjutlinan och skarva på en Cortland skjutlina i tjocklek .031". Det "drag" som du kommer att uppleva kommer få dig att fullkomligt häpna!