Flugspön

Flugspön

Om Flugspön


Det finns egentligen inte så mycket att orda om när det gäller dagens flugspön. De kända tillverkarna är duktiga på att tillverka flugspön och de håller en enastående hög och jämn kvalitet. Så såg det inte ut när jag började flugfiska.

Så gott som samtliga spön idag är tillverkade av grafit, ett material som är både starkt och lätt i vikt. Glasfibern är på väg tillbaka och bambuspön (split cane) har funnits med hela tiden. De två sistnämnda tilltalar en viss grupp av fiskare. Splitcane-spön är respektingivande, resultatet av otroligt fint hantverk. Grafitspöna är trots allt bättre som kast och fiskeinstrument.


Välja Spö


Det finns en uppsjö av olika flugspön som kastar i stort sett lika bra. Man kan säga att känsloargumenten finns med i valet av flugspön. Visst kan man upptäcka att en del spön kastar längre än andra, men så länge som det inte känns rätt så spelar det ingen roll. Känslan måste finnas där. För en del så sitter känslan och argumenten i vilket namn som har stämplats på klingan.

Det är knepigt att jämföra spön eftersom det är linan som kommer att fälla det slutgiltiga avgörandet. Byt lina, få ett annat resultat. Dessutom så kommer resultatet till stor del utgöras av vad man tycker, dvs känsloargument.


Rätt Linklass


Alla flugspön är klassade enligt ett system som idag heter AFFTA (tidigare AFTM) där varje linklass ska väga inom en bestämd specifikation. Systemet är grundat på att man väger de första 9.14 m (30 fot) av linan utan dess spets. Det här systemet har sina brister och man kan ifrågasätta om detta längre följs av tillverkarna? Tanken är i alla fall att du ska kunna läsa av linklassen på ditt spö och sedan köpa en lina som har samma nummer. Systemet spretar åt alla håll och man vet inte alltid vad man får.

Jag har vägt upp flertalet hela linor av samma fabrikat och linklass, skillnaderna har varit förvånansvärt stora (har inte kontrollerat längden på linorna).


Klass 5 eller 6?


Spön i klass 5 är ansedda som "normen" för enhandsfisket med flugspön idag. Vi har diskuterat detta, en del fiskare emellan och en tydlig bild framträder. Ett spö i klass 5 hamnar mitt i mellan, lite i "no mans land".
Ett spö i klass 4 är smidigare och delikatare när det gäller små flugor och ett spö i klass 6 har mer pondus/kraft vid behov.
Skillnaden mellan klass 4 och 5 är inte särskilt stor. Därför så anser flera av oss att ett spö i klass 6 är oftast att föredra före den klassiska "femman". En smaksak, men testa dig fram.

Spötester


Att göra ett flugspö-test är för mig mindre intressant. Ett spö är vad det är och det ska bedömas efter vad du tycker om det. Flugspön kommer att reagera på olika typer av fluglinor. Med fel typ av lina så kommer spöt fungera dåligt. Sedan så måste kastaren kunna sin sak. Resultatet av ett flugspö-test skulle påverkas av vilken lina man väljer att testa med. Välj en annan lina, få ett annat resultat. Trovärdigt, du avgör!


Topptunga Spön


En viktig faktor, undvik topptunga spön! Det spelar ingen roll hur bra ett sådant spö kastar, dessa är inte trevliga att kasta/fiska med. Ett topptungt spö är precis vad det låter som, håller du i handtaget så känner du hur spötoppen känns tung.

Att köpa ett topptungt spö för att sedan försöka balansera bort problemet med en tyngre rulle är att gå i fel riktning. Undvik dessa spön helt enkelt.


Vilken Aktion?


Det som  gör varje spöserie unik är dess aktion, dvs hur spöt böjer sig och hur detta upplevs. Spöaktioner kan beskrivas med olika ord, såsom långsam, medium eller snabb. Lite förenklat så kan man säga att ett långsamt spö känns mjukt och ett snabbt spö känns styvt. Vilken spöaktion man gillar är personligt  och tilltalar oss på olika sätt. De flesta brukar föredra en aktion mellan medium och fast. Det är slutligen fluglinan som avgör hur spöt kommer att fungera.


Bra eller Bäst?


Generellt så kan man säga att skillnaden mellan Top Notch och mellanpris-klassen idag gällande prestanda är nästintill utraderad. Kastegenskaperna är likvärdiga eller med små skillnader. Man får lite mer status och något finare komponenter på premium-spön. Ägandekänslan kan vara nog så viktigt och ska inte underskattas. Väljer du ett bra spö i prisklassen kring 4-5000 kr och förser den med rätt lina så har du nått toppen vad gäller prestanda. Det blir inte mycket bättre än så.


Garantier


De flesta tillverkarna har begränsade former av garantier på sina spön. Orvis är mig veterligen de enda som ger fulla garantier i 25 år. Orvis ställer inga frågor, de byter ut eller reparerar. Förutom att Orvis är en av de ledande tillverkarna rent tekniskt så har de också de bästa garantivillkoren. Bara detta ger incitament till att välja Orvis flugspön. Made in Vermont, USA.